Ugrás a tartalomhoz

Összeült a testület

Mezőkövesd hírei

A költségvetési rendelet, valamint a fizető parkolási
rendszerről szóló rendelet módosítása, a gazdasági társaságok beszámolói, a Város Napja programtervezete és költségvetése – egyebek mellett ezek szerepeltek a képviselő-testület május 2-ai ülésének napirendjei között. 

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában kitért a városüzemeltetési feladatokra. Elmondta, hogy a Mártírok útja Mátyás király út felőli csatlakozásában található, rossz állapotú járdaszakaszt felújították, valamint a meglévő területet várakozó térré alakították, melynek során köztéri padokat és kültéri hulladékgyűjtő edényzetet is elhelyeztek a területen. Az újonnan leburkolt területek a Mátyás király úti járdához hasonló, új és esztétikus térkőburkolatot kaptak.

A városvezető beszámolt arról is, hogy az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. a Károly és Dala József utcákban elvégzi a régi, elhasználódott ivóvíz-gerincvezeték cseréjét, a munkaterület átadása megtörtént és a fejlesztés várhatóan május végéig be is fejeződik. Ezt követően várhatóan a Dohány utcában folytatódik a munka.
A tájékoztatóban elhangzott, hogy a Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan végzik az önkormányzati fenntartású játszótereken kihelyezett játszótéri eszközök karbantartását, javítását, szükség szerinti cseréjét, valamint a városban található fedett autóbuszvárók felújítását is. A tervek szerint május közepéig végeznek ezekkel a munkákkal. 
A folyamatban lévő pályázatok kapcsán dr. Fekete Zoltán számolt be a zőlő és Ribizli utcák sarkán megépített játszótér a , melyet május 10-én át is adnak.

Emellett megkezdődtek az önkormányzat kezelésében lévő utak fenntartási és karbantartási munkái. Az úthibák kijavítását elsőként a Zsóry-fürdő üdülőterületén végezte el a kivitelező, ezt követően a város nyugati részén folytatódtak a karbantartási munkák, melyekkel május végéig elkészülnek. 
Ütemterv szerint halad a Közösségi Ház energetikai felújítása és a színházterem emeleti székcseréinek megvalósítása. A beruházás keretében megtörtént a C és D épületek elektromos hálózatának teljeskörű felújítása, valamint jelenleg is folyamatban van az egész épületkomplexumban a meglévő villámvédelmi és érintésvédelmi hálózat felülvizsgálata. 
A polgármester összefoglalta az elmúlt hónap eseményeit, rendezvényeit. Beszélt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett évnyitó ünnepségről, a Chrono Classic Oldtimer autós túráról, dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes látogatásáról, Csirmaz Zsolt szőrmeviselés történetéről szóló előadásáról, a Poétás Piknikről, a Hancsók Kálmán matematikaversenyről és a szépkorú-köszöntésekről. 
A tájékoztatójában a városvezető beszélt arról is, hogy Mezőkövesd Város Önkormányzata elkötelezett a településen működő vállalkozások fejlődése mellett. A Nemzetgazdasági Minisztérium energetikai fejlesztési programja keretében pályázatot nyújtottak be Technológiai Park cím elnyerésére. Ez természetesen csak széleskörű együttműködéssel valósulhat meg, melynek rendkívül fontos részét képezi a városunkban működő vállalkozásokkal történő egyeztetés, eszmecsere. Jó alkalmat adott erre a „Merre tovább a klímaváltozás fényében? Alkalmazkodó várostervezés, városfejlesztés” interaktív workshop a „Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért” projekt keretében, április 23-án a Rendezvényközpontban. 
A polgármester elmondta, hogy megújultak és kibővültek a tájékoztató kültéri eszközök Mezőkövesden. A turisztikai szezon kezdetére a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. és a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület együttműködésében frissített tartalmú, nagy méretű információs térképeket helyeztek ki a város öt pontján, valamint a Zsóry üdülőterületen két helyszínen. 

RENDELETEK | Az ülés első napirendi pontjaként az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletet módosították a városatyák, amelyre könyveléstechnikai átvezetések miatt volt szükség. 
Ezt követően a képviselők a fizető parkolási rendszerről szóló rendelet módosításáról szavaztak. Az egyhangúlag meghozott döntés értelmében a fizető parkolók közül kikerül a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 3-as főút melletti „belső” parkolója, tehát a vendégek ingyen használhatják ezt a parkolót. 

BESZÁMOLÓK | Az ülés következő részében az önkormányzat gazdasági társaságai számoltak be 2023. évi tevékenységükről, gazdálkodásukról. Elfogadták a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft., a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt., valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. szakmai és pénzügyi beszámolóit. 

PROGRAM | Július 5-7. között rendezik meg a Város Napját a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. szervezésében. A grémium elfogadta a rendezvény programtervét és költségvetését. A tervezet szerint július 5-én a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület előadását tekinthetik meg az érdeklődők, míg este Kowalsky meg a Vega koncert lesz Mezőkövesden. Július 6-án Mátyás király szobrának megkoszorúzásával kezdődik a nap. Emellett például megnyitják a testvértelepüléseink értékeit bemutató kiállítást, lesznek gyerekprogramok, a Maga lesz a férjem című színházi előadás, valamint cuháré a Randevú zenekarral. Július 7-én szentmisén vehetnek részt a közösen ünneplők, este pedig Margaret Island élő koncertre várják a mezőkövesdieket. A háromnapos rendezvény költségvetésére 21,5 millió forintot szavazott meg a testület. 
Következő napirend a Mezőkövesd Településrendezési eszközök módosítása-Pacsirta utcai 5541 hrsz.-ú ingatlan övezeti határ módosítása volt. Egy lakossági kérvényező szeretné a Pacsirta utcai ingatlant megosztani. Mivel ehhez nem rendelkezik elég területtel, ezért a Varjú u. 18. szám alatti ingatlant is szeretné megvásárolni. Ehhez az övezeti határ módosítására van szükség. Az ezzel járó költségeket a kérelmező vállalta. A testület hozzájárult a határmódosításhoz. 
Mezőkövesd Város Környezetvédelmi Programjának kivitelezőjének kiválasztásáról is határozott a képviselő-testület. Mezőkövesd város Környezetvédelmi Programja utoljára 2012. szeptember 26-án elfogadott határozattal került felülvizsgálatra. Az azóta eltelt idő indokolja, hogy a mai kornak megfelelően, a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés figyelembevételével készüljön el a program. Legfőbb elemei a következők: Környezet-állapotfelmérés (levegő, víz, talaj, élővilág, hulladék), Közlekedés, Energiagazdálkodás, Klímaváltozás, Környezettudatos szemlélet, Zaj- és rezgésterhelés. A beérkezett árajánlatok alapján, a legkedvezőbb, bruttó 18.796.000 forintos ajánlatot szavazta meg a grémium,  a program elkészítője a Miskolci Egyetem lesz.

INGATLANOK | Ezt követően önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntöttek a képviselők. A Gaál István u. 8., az Illyés Gyula u. 8. 3/2., a Mártírok u. 29/1. és a Mátyás király ú. 142. 2/14. szám alatti bérlakás esetében egy évvel meghosszabbították a bérleti szerződéseket. 
A testület elbírálta és támogatta a Viglo Kft. kérelmét is, miszerint elengedik az épület 2024. első félévének bérleti díját. 
Emellett döntöttek a 6264/2 helyrajzi számú ingatlan értékesítéséről: ez egy 8705 m2 térmértékű kivett mocsár megnevezésű ingatlan. A testület döntése értelmében a vásárló számára összesen 4.200.000 Ft vételárért értékesítik ezt a területet. 

EGÉSZSÉGÜGY | A városatyák módosították a Mezőkövesd Város Önkormányzatának I. számú felnőtt háziorvosi körzetére vonatkozó feladat-ellátási szerződést. A változtatásra azért volt szükség, mert a körzet betegellátását végző dr. Gál Gergely rendelési ideje megváltozott. A módosított rendelési idő: hétfőn és szerdán: 13.00–17.00 óráig, kedden, csütörtökön és pénteken: 8.00–12.00 óra között.
2024. április 1-jétől helyettesítéssel biztosítják a Mezőkövesd Város V. számú felnőtt háziorvosi körzetének betegellátását. Május 1-jétől dr. Szilágyi András háziorvos tartós helyettesítéssel látja el majd a pácienseket heti 12 órában. Hétfőn és szerdán 9 és 11 óra, kedden és csütörtökön 13–16 óra, pénteken pedig 13 és 15 óra között rendel a megszokott helyszínen. A testület megszavazta az erről szóló előterjesztést. 
A képviselők zárt ülésen kiválasztották az önkormányzati utak burkolati jeleinek felújító festését végző kivitelezőjét.

hmzs

Kapcsolódó hírek