Ugrás a tartalomhoz

Polgárőr-évzáró

Mezőkövesd hírei

Évértékelő közgyűlést tartott a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület.

Az összejövetelen elsőként Varga Lajos, a szervezet elnöke tartott szakmai beszámolót. Kiemelte, hogy a városi rendezvények biztosítása mellett Mezőkövesd kül- és belterületein a közbiztonság megőrzése volt a polgárőrség legfontosabb feladata 2023-ban is.

A polgárőrök 2023. január 1-től december 31-ig 24 fővel álltak szolgálatban. A közterületek és rendezvények biztosítására összesen 774 órát töltöttek, míg a lovascsoport tagjai három lóval összesen 375 órát voltak szolgálatban, elsősorban a külterületeken" – mondta Varga Lajos. 

Hangsúlyozta, hogy különös figyelmet fordítottak az idős, egyedülálló mezőkövesdi lakosok biztonságára, biztonságérzetének javítására. Kiemelte, hogy évközben és az évvégi ünnepeken a rendőrséggel közösen gyalogos és gépjárműves szolgálatban vettek részt.

Az egyesületünket Mezőkövesd önkormányzata 1 millió Ft-tal támogatta, a vármegyei polgárőr szövetségtől 200 ezer Ft-ot, míg az Országos Polgárőr Szövetségtől 300 ezer Ft-ot kaptunk. Emellett magánszemélyektől is kaptunk felajánlásokat a Zsóry üdülőterületről, így összesen 1 millió 700 ezer Ft-ból gazdálkodhattunk" – hangsúlyozta Varga Lajos.

TERVEK | A szervezet elnöke a legfontosabb feladatok között kiemelte az egyesület létszámának bővítését, ehhez kapcsolódóan tagtoborzó rendezvényt és egy járőrvizsgát szeretnének majd tartani. Az illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban a felderítés lesz a feladatuk a polgárőröknek, ezen felül fontos, hogy városunk önkormányzatával és a Mezőkövesdi Rendőrkapitánysággal minél szorosabb legyen az együttműködés, tette hozzá az elnök.

Ezt követően Farkas László, az egyesület könyvelője beszélt a 2023-as évről pénzügyi szempontból, míg Csiger Lajos az Ellenőrző Bizottság beszámolóját összegezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK | Dr. Varga László rendőr ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője osztotta meg gondolatait, aki Köteles Jánosról, a két szervezet szoros együttműködéséről, folyamatos egyeztetésekről beszélt.

Azt gondolom, hogy az új elnök vonatkozásában is nagyon pozitív a hozzáállás, elnök úr folyamatosan fogalmaz meg elképzeléseket, amelyeket mi szakmailag egyeztetünk a közrendvédelmi osztályvezető közreműködésével, legyen ez szakmai együttműködés, közös rendezvény biztosítás, vagy a választásra való felkészülés, de a tagság bővítésére is vannak elképzelések" – mondta dr. Varga László, aki hangsúlyozta, hogy a rendőrkapitányság továbbra is vállalja a szakmai támogatást és az új tagok felkészítésében is segítséget nyújtanak.

Köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért, valamint megköszönte a polgárőröknek az önzetlen, áldozatos munkát és családtagjaiknak a támogatást.

Ezt követően dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere beszélt.

A szakmai beszámolóban gyakorlatilag az önkormányzat és a város által rendezett programok voltak felsorolva, amit a polgárőrség nélkül nem tudnánk megrendezni, így rájuk óriási szükségünk van. Egyrészt az önkormányzat feladatellátásai miatt, másrészt pedig a város közbiztonságának javítása és erősítése miatt. Én is nagyon szeretném, ha a szervezet létszáma tovább növekedne. Mi megadjuk elsősorban az anyagi segítséget, úgyhogy a polgárőrség idén is számíthat az önkormányzat támogatására" – emelte ki a városvezető, aki hozzátette, hogy a térfigyelő kamerarendszer nagy mértékben fog bővülni, melynek működtetéséhez a polgárőrök munkájára is számítanak.

Köszönetet mondott a polgárőröknek, külön kiemelte a fiatalok munkáját, valamint a családtagok támogatását. Emellett a rendőrkapitányság munkáját is megköszönte, amit a polgárőrség működtetéséhez és a szervezet tevékenységéhez nyújt.

Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője szintén megosztotta gondolatait.

Nagyon fontos szervezet egy település életében a polgárőrség, hiszen a lakosság biztonságérzetét növeli, ha azt érzi és azt látja, hogy a városban vannak polgárőrök. A lakosok láthatják őket a rendezvényeken, valamint éjszaka a városban járőrözni és biztos vagyok benne, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a bűncselekményeket visszaszorítsuk Mezőkövesden, hiszen a polgárőröknek a megelőzésben nagy szerepük van" – mondta Tállai András.

Hangsúlyozta, a polgárőröknek érezniük kell, hogy a rendőrség számít rájuk, míg a rendőrségnek partnerként kell tekinteni a polgárőrségre. Ez igaz az önkormányzatra is, hiszen kiemelten támogatják a szervezetet, ugyanakkor az együttműködés kölcsönös, mivel a polgárőrök a városi rendezvények biztosításában vállalnak szerepet, tette hozzá. 

Az összejövetelnek a Millennium Étterem adott otthont május 24-én.

Bódi K.

Kapcsolódó hírek