Ugrás a tartalomhoz

Szent István: kereszténység és függetlenség

Mezőkövesd hírei

Dr. Molnár Károly háziorvos kapta meg a Mezőkövesd Díszpolgára kitüntetést, amelyet Államalapító Szent István királyunk tiszteletére szervezett városi ünnepségen vehetett át.

Az augusztus 20-ai esemény a hagyományokhoz hűen Szent István király szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a Pro Urbe-díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekarának közreműködésével. Államalapító királyunk szobránál Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében dr. Fekete Zoltán polgármester és Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője helyezte el az emlékezés virágait, valamint a pártok, a település oktatási, nevelési, szociális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői is koszorút helyeztek el az emlékműnél.


Az együtt ünneplők ezt követően ünnepi szentmisén vettek részt a Jézus Szíve templomban, amelyet dr. Török László, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa celebrált.

SZÓNOK A városi ünnepség szónoka dr. Fekete Zoltán polgármester volt. A városvezető kiemelte, hogy augusztus 20-a államalapításunk ünnepe az első magyar király, Szent István király emlékezetének napja alkalmas arra, hogy elszakadjunk a mindennapi dolgainktól, emlékezzünk és erőt merítsünk 1000 évvel ezelőtti történésekből. Hangsúlyozta, hogy nincs még egy ilyen történelmi személyiség a magyar történelemben, mint Szent István, akit egy személyben a világi és egyházi emlékezet is a legnagyobbként ismer el. Államalapító királyunknak egy célja volt: a keresztény magyar királyság megszilárdítása, a keresztény állam függetlenségének megőrzése. Hozzátette, hogy Szent István uralkodásának eredményei 1000 év múlva is élők és működnek, amelyet nekünk, utódoknak is tovább kell őriznünk.

– Ezért kell ellenállnunk minden életellenes divatnak, a legszentebb és legcsodálatosabb emberi közösséget a családot szétverő ideológiáknak a minden értéket eltörölni akaró kultúrterroristáknak, az Európát leigázni akaró délről érkező millió és millió hódítónak és mindazoknak, akik gyermekeink szívét és lelkét akarják. Szent István megteremtette a keresztény magyar állam alapjait, elődeink szilárd alapra építkezve felépítették a magyarok hazáját, a mi dolgunk, hogy megőrizzük ezt és gyarapítsuk utódaink számára.  Nincs más út. A keresztény, magyarok lakta Magyarországot kell megőriznünk. Törhetnek ránk nyugatról, keletről, délről vagy esetleg északról Szent István népének meg kell őriznie függetlenségét és meg kell őrizni hitét. Hiszem azt a ma élő magyarság is méltó Szent István örökségére és biztos vagyok abban is, hogy képes a Szent Istváni örökséget tovább adni – emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester.

KITÜNTETÉS Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete minden évben kitünteti azon személyeket, akik különösen sokat tettek városunkért és annak lakóiért. 2023-ban a „Mezőkövesd Város Díszpolgára” kitüntető címet dr. Molnár Károly háziorvos részére adományozták évtizedeken át tartó becsületes, lelkiismeretes, áldozatkész munkájának elismeréseként. Dr. Molnár Károly 1990-től 2022 decemberéig, 32 éven át látta el a betegeket a mezőkövesdi VII. körzetben. A Mezőkövesden működő Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Add a kezed lakóotthon megálmodója és létrehozója.

– Nagy boldogság volt hallgatni az átadó eseményen a nacionálét, hogy így összegyűjtötték a pályafutásom fontosabb, jelentősebb eseményeit. Nagy öröm, hogy a kezemben tarthatom ezt a vázát, mely Mezőkövesd Díszpolgárának jár. Egy egerlövői, kis falusi gyereknek ez nagy dicsőség: be tudtam illeszkedni Mezőkövesden, elfogadtak és mondhatom, megszerettek az itt élők. A szakmám, a hivatásom során igyekeztem a legtöbbet megtenni, és hogy ezt így módon díjazta a város, az hatalmas megtiszteltetés és felfoghatatlan öröm számomra – monda meghatódottan dr. Molnár Károly. aki hozzátette, hogy pályafutása alatt leginkább az egészségügyben eltöltött évekre a legbüszkébb, arra, hogy tudott az embereknek segíteni. A januártól nyugdíjas háziorvos több mint ötven évet töltött el az egészségügyben, ebből 32 éven keresztül a mezőkövesdi emberekért dolgozott feleségével együtt.

A rangos elismerést dr. Fekete Zoltán polgármester és Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője adta át a díjazottnak.

MŰSOR Az idei ünnepi műsor fellépője Kalapács-Ódor Cintia, az Atilla Fiai Társulat tagja volt, aki Kormorán dalokkal készült nemzeti ünnepünkre. Megindító előadásában felcsendült például a Világok világa, a Ki Szívét osztja szét, az Isten ujja megérintett, a Fehérlófia és a Magyarország című szám.

ÚJ KENYÉR Az ünnepség keretében Nagy István Zoltán, bükkábrányi református lelkész és dr. Medvegy János érseki tanácsos, címzetes plébános megáldotta, majd dr. Fekete Zoltán polgármester megszegte az új kenyeret. Az ünnepi asztalon elhelyezett kenyér az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Mezőkövesdi és a járásban található települések gazdáinak adományaiból készült.

hmzs
 
Dr. Molnár Károly – Mezőkövesd Város Díszpolgára

NACIONÁLÉ

Dr. Molnár Károly 1950-ben született Egerlövőn. Az általános iskolát szülőfalujában, a középiskolát a mezőkövesdi Szent László Gimnáziumban végezte.  A Debreceni Orvostudományi Egyetemre másodszorra vették fel, így előtte egy évig mentősként dolgozott, majd az egyetemen hat évet töltött, ahol 1975-ben végzett.

Ezt követően a Nógrád megyei Varsányban 5 évig, majd Tardon 10 évig dolgozott. Mezőkövesden 1990-től 2022 decemberéig, 32 éven át látta el a betegeket a VII. körzetben. A szakember mindenhol megállta a helyét és feleségével közösen dolgozott.

1990-től, a gimnázium és a kollégium iskolaorvosa, a Debreceni Egyetem oktató háziorvosa, majd szakfelügyelő főorvos lett. 2000-től iskolák, cégek vállalkozások üzemorvosaként is tevékenykedett.

A Mezőkövesden működő Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke. A kuratórium, annak segítői és támogatóik összefogásával létrehozták az „Add a Kezed Lakóotthon”-t, annak építésében, fenntartásában, pénzügyi finanszírozásának biztosításában, irányításában tevékenyen részt vesz a kezdetek óta. Az „Add a kezed” Lakóotthon 2000. június 1-én nyitotta meg kapuit. Tevékenységünk 2006 decemberétől kibővült a Támogató Szolgálat működtetésével, melynek célja a Mezőkövesd és környező településeken élő fogyatékkal élő emberek, lakókörnyezetében történő segítségnyújtás, alapvető szociális szükségleteinek kielégítése, és szállítása. A fogyatékos személyek nappali ellátása 2012 márciusától működik.

2000-ben a Köztársasági elnök Aranyéremben részesítette, az értelmi és halmozottan sérült gyermekek és felnőttek életminőségének javítása, társadalmi elfogadottságuk elősegítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként. „Az év praxisa a Kárpát-medencében” elnevezésű pályázaton - melynek keretében a betegek ajánlhatják egy rövid történet megírásával háziorvosukat - a szavazatok alapján második helyezést ért el 2018-ban. 2009-ben Mezőkövesd Város Képviselő-testülete „Dr. Szűcs Géza” díjjal fejezte ki elismerését munkájáért 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerésben részesült a Mezőkövesden élők egészségének megőrzése érdekében végzett több évtizedes, példaértékű gyógyítómunkája elismeréseként.

Dr. Molnár Károly etikus, becsületes, megbízható, szakmailag rendkívül felkészült háziorvos, aki feleségével együtt 32 éven át fáradhatatlanul dolgozott, betegei, kollégái, a város lakosai mindig számíthattak és jelenleg is számíthatnak a segítségére. Odaadó, lelkiismeretes, önzetlen szakmai munkája és emberekkel való bánásmódja is példaértékű.

Évtizedeken át tartó becsületes, lelkiismeretes, áldozatkész munkájának elismeréseként Mezőkövesd Város Önkormányzata a „Mezőkövesd Város Díszpolgára” kitüntető díjban részesíti.

Kapcsolódó hírek