Ugrás a tartalomhoz

Testület: beszámolók és nagyrendezvény

Mezőkövesd hírei

Július 3. és 9. között rendezik meg városunkban a II. Matyó világtalálkozót. Az egyhetes rendezvény programtervezetéről április 26-án tárgyalt városunk képviselő-testülete.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester a város fontosabb eseményeiről, elvégzett városüzemeltetési feladatokról tájékoztatta a lakosságot. Elsőként elmondta, hogy megtörtént az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 3. ütem” című pályázathoz kapcsolódó kivitelezői szerződés aláírása. A beruházás várható befejezése a munkaterület átadását követő ötödik hónap.

A városvezető a rendezvények sorából kiemelte a Városi Keresztút, a Matyó Húsvétot, a Te Szedd akciót, valamint elmondta, hogy a Matyó Kertbarát Egyesület volt a 8. szigetszentmiklósi Kossuth Bál díszvendége. A tájékoztatójában kitért a mezőkövesdi Szent László gimnázium által szervezett projektnapra is, amelyen 22, Mezőkövesd testvérvárosából, Bad Salzungenből érkező diák is részt vett. Mindezen túl beszámolt a Mezőkövesd Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ által elnyert „Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye – 2023” elismerő címéről is.

Dr. Fekete Zoltán elmondta, hogy egy térbeli, fehér színű fémből készült Mezőkövesd feliratot helyeznek ki a héten a Zsóry Ligetben a szökőkút és a zöldfelület közé, amely tovább emeli a terület vonzerejét.

Az ülés folytatásaként a képviselők elfogadták a Mezőkövesd Város Településrendezési Eszközeinek módosításáról szóló rendeletet, az elmúlt évben végzett belső ellenőrzések eredményeiről szóló beszámolót, valamint a tájházak turisztikai szezonra történő felkészüléséről szóló tájékoztatót is.

A testület egyhangúlag elfogadta a II. Matyó világtalálkozó programtervezetét és költségvetését, amelyet július 3. és július 9. között tartanak meg településünkön. Az egyhetes rendezvény során lesz több kiállítás, könnyű- és komolyzenei koncert: a tervek szerint fellép például majd az Illés Benjámin Trió, a Tálas Áron trió, a Hungarocell, a Nyughatatlan, a Bagossy Brothers Company, Kodachrome, valamint az R-GO is. A hét során rendezik meg a Matyó Rózsa Ünnepét, a Város napi ünnepséget, lesznek színházi műsorok, előadások, konferenciák, táncos Cuháré és számos, gyerekeknek is szóló kísérőprogram.

A városatyák döntése értelmében a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. által üzemeltetett Városi Könyvtár szolgáltatási díjai május 1-jétől módosulnak. Ennek értelmében az intézménybe történő beiratkozás díja a nyudíjasok, pedagógusok, felnőttek, diákok számára egységesen 2000 forint lesz, a 70 év felettiek, illetve a 16 év alattiak továbbra is díjmentesen iratkozhatnak be a könyvtárba. Az intézmény által nyújtott szolgáltatások – például a fénymásolás, szkennelés, internet elérés stb. – díjai pedig átlagosan 50%-kal emelkednek a jövő hónaptól.

Ezt követően önkormányzati gazdasági társaságok, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft., a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. és a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. 2022. évi szakmai, illetve pénzügyi beszámolóit, valamint 2023. évi terveiről szóló előterjesztéseket is megtárgyalták, egyhangúlag elfogadták a városatyák.

Sürgősségi indítványként tárgyalta a testület az Agriturf 2022 Kft. székhelymódosítási kérelmét, miszerint a cég korábbi, Eötvös u. 1. szám alatt ingatlan helyett a mezőkövesdi, volt repülőtér melletti ipari területen kialakított csarnokba, irodahelyiségbe helyezi át a székhelyét.

Az ülés zárásaként módosították a Mezőkövesdi Művelődési Közalapítvány alapító okiratát, valamint önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntött a testület.

hmzs

Kapcsolódó hírek