Ugrás a tartalomhoz

Tisztelet a hősöknek

Mezőkövesd hírei

Gyertyagyújtással, koszorúzással és ünnepi műsorral tisztelegtek a világháborús hősök emléke előtt városunkban.

Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. a magyar hősök emlékünnepe alkalmából május 26-án ünnepséget szervezett. Az I. és II. világháborús hősök emlékműnél elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, aki kiemelte, hogy ezen a nemzeti emlékünnepen azokra emlékezünk, akik történelmünk során a legdrágábbat, az életüket áldozták a hazáért, a haza védelméért. Ezen a napon értük gyújtjuk meg az emlékezés lángjait, értük mondunk egy imát.

Hőssé lenni nem életcél. Senki nem úgy születik, hogy hős akar lenni. Mégis a magyar nemzetünk nagyon sok hőst teremtett a történelemben. mert a hőst a körülmények teremtik. Joggal tehetjük fel a kérdést: Volt-e értelme hőssé válni? Vajon az utókor értékeli-e, vagy egyáltalán számontartja-e hőseit? Azt gondolom, erre a kérdésre egyértelmű választ tudunk adni. Az, hogy most itt lehetünk, magyarul beszélünk és van országunk, azt a magyar hősöknek köszönhetjük. Mindazoknak, akik a vérzivatarokban évszázadokon, évezredeken keresztül harcoltak a szent hazáért, meghaltak azért a földért, ahol születtek, ahol családjuk élt, ahol gyermekeik egy szebb jövőről álmodtak. Mi vagyunk a magyar hősök utódai, értünk haltak meg. Ők példát mutattak a hazaszeretetből, az áldozatvállalásból és abból, hogy a nemzet iránti kötelességüknek az életük árán is eleget kell tenni" – emelte ki dr. Fekete Zoltán.

A polgármester hozzátette, hogy a hősök arra is ráébresztenek bennünket, hogy a haza több mint egy földrajzilag körülhatárolt terület, több egy államelméleti fogalomnál, hiszen a haza a szívekben, a lelkekben van, a haza a család, az édesanya és mindazok, akiket szeretünk. Kiemelte, hogy otthona sok helyen lehet az embernek, de hazája csak egy lehet. Dr. Fekete Zoltán hangsúlyozta, hogy tisztelet, hála és köszönet jár a hősöknek.

A városvezető gondolatai után Gordos Attila esperes, majd pedig dr. Török László plébános emlékezett meg a háborúkban elesettekről.

A műsorban közreműködött Takács Norbert, a MASZK Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő, valamint a Török László kántor által vezetett Jézus Szíve templom énekkara és Mozer Attila, a zeneiskola művésztanára.

Az ünnepség végén Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében koszorút helyeztek el dr. Fekete Zoltán polgármester és Takács Norbert önkormányzati képviselő, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, valamint a Polgári Kör képviselői az I. és II. világháború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél. A program zárásaként az egybegyűltek gyertyát gyújtottak, virágot helyeztek el a magyar hősök emlékére.

hmzs

Kapcsolódó hírek