Ugrás a tartalomhoz

Új kerékpárút Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

Mintegy öt kilométer hosszú kerékpárút épül városunkban a Dózsa György út elejétől egészen a volt laktanya bejáratáig Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes pályázata révén.

A projekt július 26-ai nyitórendezvényén dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a beruházást, amely Mezőkövesd és Mezőcsát Város Önkormányzata „Fenntartható közlekedésfejlesztés Mezőkövesd és Mezőcsát településeken” című nyertes pályázata révén valósul majd meg. A Mezőkövesd által vezetett konzorcium összesen 399,99 millió forintos európai uniós támogatást nyert el. 

A pályázat keretében Mezőcsáton a Rákóczi utcán buszvárót építenek 2.657.550 forintból. A fejlesztés révén egy utasperon és egy utasváró építmény épül meg. Városunkban pedig a Bogácsi út - Dózsa György út kereszteződésétől a város külterületén található, korábbi laktanyáig új, mintegy 5 kilométer hosszú kerékpárút épül 397.338.036 forintból.

Az új kerékpárút összesen 4,98 kilométer hosszú lesz. A településen belül és az autópálya felüljárón 2,26 kilométeren kerékpársáv, a külterületen haladó közút-szakaszok mellett 2,7 kilométer hosszan kétirányú kerékpárút épül majd, amely mellett napelemes ellátású, megújuló energiával rendelkező okoslámpát alkalmazunk, ami az arra járó kerékpárosok mozgására kapcsolódik majd fel  – mondta el dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, hogy 2024 februárjában elindították a tervező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelyet az Ojamax Hungary Kft. nyert meg, a szerződést idén májusban írták alá.

Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője a nyitórendezvényen a projekt jelentőségét hangsúlyozta.  

A kerékpárút egyrészt turisztikai célokat szolgál, hiszen a Bükkzsérc–Mezőkövesd kerékpárút meghosszabbítása, másrészt pedig gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős. A legfontosabb az, hogy ez a beruházás lehetővé teszi a kerékpárral közlekedők számára azt, hogy az egykori laktanya területén kialakított iparterületet is megközelíthessék, ahol a jövőben, bízom benne, nagyszabású gazdasági fejlesztések valósulhatnak majd meg. Azt gondolom, hogy Mezőkövesden egy átgondolt, komplex fejlesztés történik mind a gazdaság, mind a turizmus, a gyógyturizmus, a fürdő, valamint a közeledés terén is  – emelte ki Tállai András, aki hozzátette, hogy a jövőre gondolva ezt a kerékpárutat tovább kell építeni, Szentistvánon át, egészen a Tisza-tóig, így Mezőkövesd és a térség bekapcsolódhatna a régió kerékpár hálózatába.

A mezőkövesdi és mezőcsáti fejlesztések befejezési határideje 2026. június vége, azonban a nyitórendezvényen elhangzott, szeretnének már jövőre végezni a munkával.

hmzs

Kapcsolódó hírek