Ugrás a tartalomhoz

Ülés: pályázati siker, beszámolók, díjváltozás

Mezőkövesd hírei
 
Újabb kerékpárút épülhet városunkban az új, elnyert pályázatnak köszönhetően – jelentette be dr. Fekete Zoltán polgármester városunk képviselő-testületének május 31-én megtartott ülésén.
Az ülés elején megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Kaló Gyuláról, a korábbi mezőkövesdi önkormányzati képviselőről, volt alpolgármesterről. A tanárként a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában dolgozott több éven keresztül. Három cikluson keresztül volt tagja a mezőkövesdi önkormányzat képviselő-testületének, 1998-ban és 2002-ben egyéniben, 2006-ban listáról került be a testületbe, első ciklusában alpolgármester is volt.

A napirendek előtt a testület által áprilisban kiválasztott hét, a fiatalkorúak elleni bűntetőeljárásban eljárni jogosult, pedagógus végzettséggel rendelkező ülnök tette le az esküt, valamint vette át a megbízólevelét.

TÁJÉKOZTATÓ | Dr. Fekete Zoltán polgármesteri tájékoztatójában kiemelte a B.-A.-Z. Vármegyei Önkormányzat Mezőkövesden megrendezett „Megyei Majális” nagyrendezvényét, a Pipics Fesztivál avagy a természet csodája – madarak és fák napja alkalmából szervezett programot, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola tavaszi jótékonysági gálaestjét, a Rock Festet, valamint a két középiskola ballagási ünnepségeit. Emellett beszámolt arról is, hogy Máté Ágnes, testvértelepülésünk, Kiskövesd polgármestere meghívásának eleget téve baráti látogatást tett városunk delegációja a Kiskövesdi Nyitott Pincék napja rendezvényen május 6-án. 

Tájékoztatójában kitért arra is, hogy május 11-én ünnepélyes keretek között adták át a Balneo Zsóry Liget Komplexum megépült Rózsa Liget Rendezvényközpontját és felújított egységeit. Hozzátette, hogy városunkban is elültették a „Petőfi körtefája” elnevezésű gyümölcsfát május 17-én a Hadasban, az Ágasfás Ház udvarán.

A polgármester beszámolt arról is, hogy 399.995.586 Ft összegű támogatásban részesült az önkormányzat Élhető települések c. felhívására benyújtott, TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00172 azonosítószámmal nyilvántartott pályázata, melynek keretében új kerékpárút épülhet meg  Mezőkövesd belterületén, a Mátyás király út-Bogácsi út csomópontjától indul és Mezőkövesd külterületén a laktanya bejáratánál ér véget, összesen 4,98 km hosszan.

A tájékoztatóból kiderült, hogy elindultak a csapadékvíz elvezetési munkák a Kölcsey és Vörösmarty utcákban, valamint május 4-én az „Ipar Területek fejlesztése Mezőkövesden 3. ütem” munkaterületét átvette a kivitelező cég, akik a munkát 5 hónapon belül be is fejezik.

BESZÁMOLÓK | Eredményes évet zárt a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, nőtt a felderített bűncselekmények száma, a bűnmegelőzés érdekében továbbra is működik az iskola rendőre, iskolaőr program, a kutyás és kerékpáros járőrözés – mondta el dr. Varga László ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője az ülésen. A tájékoztatóból kiderült, hogy az elmúlt időszakban nőtt a közlekedési balesetek száma a rendőrkapitányság illetékességi területén, de a súlyos sérüléssel járó esetek száma csökkent.

Az ülésen jelen volt Czinege László dandártábornok, a B.-A.-Z. Vármegyei Rendőrfőkapitányság vezetője, aki megköszönte az Önkormányzat, a mezőkövesdi lakosokok és társszervek támogatását, amivel a helyi rendőrök munkáját egész évben segítették.

A testület elfogadta a rendőrség beszámolóját, valamint megköszönték a kapitányság munkatársainak az elmúlt évben végzett eredményes, lelkiismeretes munkájukat.

Emellett a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, valamint a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás 2022. évi munkájáról szóló beszámolót is elfogadta a testület, megköszönve az Egyesület, a Központ és a Társulás dolgozóinak lelkiismeretes tevékenységét.

A képviselők emellett meghatározták, hogy a 2023/2024-es nevelési tanévben összesen 20 óvodai csoportot indítanak a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központban.

DÍJVÁLTOZÁS | A városatyák egyhangúlag megszavazták a Mezőkövesd Városi Önkormányzat Rendelőintézetben működő fizetős laborszolgáltatások díjainak változását. A módosítás öt tételt érint. Június 1-jétől a vérvétel díja 2000 forintról 3000 forintra, a TSH vizsgálat 3000 forintról 2500 forintra, a T4 és T3 vizsgálat 4000 forintról 3000 forintra, a PSA vizsgálat pedig 4500 forintról 3500 forintra változott.

MÓDOSÍTÁSOK | Az ülésen technikai okok miatt, jogszabályi háttér változása miatt módosították a Mezőkövesd Városi Önkormányzat Rendelőintézetének, Mezőkövesd Város Önkormányzatának, a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ Szervezeti és Működési Szabályzatát. Emellett a testület elfogadta az önkormányzat 2022. évi költségvetésének szintén technikai jellegű módosítását, valamint az elmúlt évi zárszámadást is. Emellett az engedélyezési hatóság kérésére új címet adtak az Illyés Gyula úton megépült, augusztusban nyíló új bölcsőde szakmai programjának is.

TÁMOGATÁS | A Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium testvériskolai kapcsolatot szeretne kialakítani a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceummal. A kapcsolat kialakításának első lépéseként a mezőkövesdi középiskola utazást tervez Kézdivásárhelyre, melyhez a testület 150 ezer forint támogatást szavazott meg.

A képviselők megtárgyalták a Matyó Népművészeti Egyesület a Matyóföldi Folklórfesztivál megszervezése kapcsán beadott támogatási kérelmét is. Döntésük értelmében 5.300.000 forint támogatást ítéltek meg a rendezvény megszervezésére.

Az ülés záráskaént ingatlanok hasznosításáról, bérbeadásáról döntöttek a városatyák.

hmzs

Kapcsolódó hírek