Ugrás a tartalomhoz

Az 1848-as forradalom vértanúiról

Mezőkövesd hírei

A vértanúk könyve alapján tartott előadást Dinyési János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúiról október 13-án, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

Az 1905-ben megjelent kötet teljes terjedelmében tárgyalja a forradalom megtorlásait – tudtuk meg Dinyési Jánostól, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének tagjától, aki elmondta, hogy az október 6-ai nemzeti gyásznap az aradi vértanúk kivégzéséhez kötődik, ugyanakkor ez az esemény „csak” egyik momentuma volt a megtorlásoknak.

– A könyv segítségével felidézzük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közbeni és utáni megtorlásokat és emlékezünk az elesett hősökre, természetesen az aradi vértanúkra is. Egy kicsi kitekintést is teszünk Kufstein esetében az egyik emblematikus börtönre, ahol nagyon sokan raboskodtak a szabadságharc leverése után – mondta Dinyési János, aki három emlékhelyről is említést tett. – A vértanúk mellett emlékezünk arra a három kiállítóhelyre is, amelyek 1915–1916-ig léteztek a Magyar Királyság területén, az aradi, kolozsvári és budapesti emlékmúzeumokra, hiszen a könyv is ezeknek az anyagából készült.

Az előadás előtt Csirmazné Cservenyák Ilona, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Szlovák Sándorné Batthyány Lajosról emlékezett meg, míg K. Dudás Mária és Budai Károly verseket szavalt. A nemzeti gyásznaphoz kapcsolódó rendezvényt a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete szervezte.

B. K.

Kapcsolódó hírek