Ugrás a tartalomhoz

Az ország legjobb vize

Mezőkövesd hírei

A kácsi és a sályi vízbázis mellett a folyadékfogyasztással kapcsolatban hallgathattak meg előadást az érdeklődők a Matyó Kertbarát Egyesület összejövetelén.

A mezőkövesdi szervezet a víz világnapjához kapcsolódóan szervezte meg a rendezvényt március 20-án, a Közösségi Házban. Petrán Lajos, a Matyó Kertbarát Egyesület alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Kiss Gabriella, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) Technológiai és Környezetvédelmi Osztályának vezetője a kácsi és a sályi vízbázisról beszélt.

– Mind a két vízbázist az ÉRV Zrt. üzemelteti. Elmondható, hogy az ország legjobb vizét kapják az érintett településeken élők, a karsztos vízbázisok számomra a legfinomabb vizek, én miskolciként is ugyanezt a vizet kapom, csak a Miskolci Vízműveken keresztül. Nagyon jó minőségű, bár sérülékeny a két vízbázis, nagyon vigyázni kell arra, hogy megőrizzük a jó minőségüket, de nem szokott előfordulni probléma – mondta az osztályvezető.

Kiemelte, a két vízművet az 1970-es években építették meg, azóta látják el a térségben élő lakosságot, ahogy nőtt a települések vízigénye, úgy kapcsolták rá a kisebb településeket, így összesen mintegy 40 ezer lakos fogyasztja ezt a vizet. Kiss Gabriella a vízvédelemről is megosztotta gondolatait. Hangsúlyozta, el kell kerülnünk, hogy a szennyező anyagok a vízbe, vagy a környezetünkbe kerüljenek.

– A legfontosabb, hogy ne a vízhálózaton folyó vízből próbáljuk megoldani a locsolást, hanem alakítsunk ki vízgyűjtő helyeket a kertben, ahol esővizet tudunk gyűjteni. Ez nagy segítség a szolgáltatónak és a vízbázisnak egyaránt, hiszen a terhelést csökkenti, ráadásul a növényeknek egyébként is az esővíz a legjobb – emelte ki az osztályvezető.

Baktai Istvánné, a Matyó Kertbarát Egyesület tagja „Kincsünk a vizünk” címmel tartott előadást, egyebek mellett az ásványvízfogyasztásról beszélt. Elmondta, hogy Magyarországon átlagosan egy fő 125 liter ásványvizet iszik meg évente, míg Svédországban ez az arány mindössze 10 liter. Az ásványvíz történetéről elmondta, hogy az Egyesült Államokból indult hódító útjára az ásványvízfogyasztás és először a szállodákban, éttermekben forgalmazták, majd a lakosság körében is elterjedt. Baktai Istvánné beszélt a vízhiány által okozott tünetekről is, kiemelte egyebek mellett, hogy fáradékonyságot, levertséget, szédülést, és fejfájást is okozhat, ha nem pótoljuk megfelelően a vizet szervezetünkben. Az előadó ezen kívül például a víztisztítók használatáról, az alkohol és a kukoricaszirup szervezetre gyakorolt hatásairól is megosztotta gondolatait.

B. K.

Kapcsolódó hírek