Ugrás a tartalomhoz

Bútorfestő konferencia

Mezőkövesd hírei

Hat előadást és műhely-foglalkozást is tartottak a „Virágozó asztalosok nyomában” címmel meghirdetett konferencián.

A rendezvény első napján elsőként Balassa M. Iván néprajzkutató „Kis matyó néprajz” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők, aki egyebek mellett az üstökösházakról beszélt, bemutatta például a Hadasban felépült üstökösházat is. Emellett a tüzelősólak társadalmi szerepéről is megosztotta gondolatait. A szakember ezen felül Kisjankó Boriról és Gari Takács Margitról ejtett szót.

„A Duna-mente festett bútorai” címmel Zentai Tünde néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora tartott előadást. A szakember egyebek mellett a kutatás jelentőségéről, a dunai stíluskörről, valamint a 17–20. század duna-menti díszbútorokról beszélt. Zentai Tünde például festett ládákat, ágyakat és szekrényeket mutatott be.

A magyarókereki református templom restaurált mennyezet kazettáiról tartott előadást Ament Éva bútorfestő népi iparművész, aki egyebek mellett az 1273-ban épült templom történetéről és a restaurálás folyamatáról – tervezéstől a kivitelezésig – osztotta meg gondolatait. A népi iparművész részletesen bemutatta a restaurálás munkafázisait és beszélt például Umling Lőrinc munkásságáról is.

„Vándorló kazetták a Gömör-Kishonti templomokban” címmel Benko Pál bútorfestőnek, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnökének előadását hallgathatták meg a résztvevők. A szakember a dúsai és az 1825-ben épült babaréti templom mellett például a rimabányai evangélikus templomról és a pelsőci református templomról beszélt.

A népi bútorzat történetének északkelet magyarországi kutatásáról dr. Veres Gábor egyetemi docens, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese beszélt. Előadásában bemutatta például az Egri Bazilika makettjét, amit Gógh János 1832-ben készített, de szó esett például a kézművesiparosok szerepéről a népi bútorkészítésben. Dr. Veres Gábor emellett a bútorkészítés központjairól, egyebek mellett Mezőkövesdről is szót ejtett.

Sasvári János bútorfestő, a Népművészet Mestere a szentei római katolikus templom kazettáiról beszélt. Az interaktív előadásban a kazetták felújításáról, bővítéséről osztotta meg gondolatait.

A rendezvény második napján műhely-foglalkozás keretében Székely Csilla népi iparművész vezetésével a torockói motívumokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

A konferenciát a Matyó Népművészeti Egyesület szervezte meg március 25-én és 26-án.

B. K.

Kapcsolódó hírek