Ugrás a tartalomhoz

Dél-amerikai tárlat

Mezőkövesd hírei

A „Nap kapujában” – Ecuador – Peru – Bolívia címmel nyílt kiállítás a Közösségi Házban.

Az ünnepélyes megnyitón Koncz László, a Jatari együttes vezetője köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte, hogy Magyarország legnagyobb dél-amerikai magángyűjteménye látható most városunkban, amely Európában is egyedülálló összeállítás és összesen négy útnak a gyűjtéséből származik. A tárlatot dr. Schiller Katalin kulturális antropológus nyitotta meg, aki kiemelte, hogy egy kiállítás összerakása több szempontból is nehéz és a gyűjtőmunka sem könnyű, hiszen egyrészt oda kell utazni, másrészt pedig nagyon szeretni kell azt a kultúrát és embereket, akik ott élnek. Hozzátette, a kiállításból az is kiderül, hogy az Andokban élők nagyon kedves, befogadó, valamint segítőkész emberek és minden kiállított tárgy erről tanúskodik. Az eseményen jelen volt Mariela Salguero, az Ecuadori Köztársaság magyarországi megbízott minisztere és dr. Nyíri Iván, Ecuador tiszteletbeli konzulja, az ecuadori becsületrend kitüntetettje. Dr. Nyíri Iván elmondta, nagyon megvannak hatódva, hogy egy ilyen csodálatos ünnepségen vehetnek részt Mezőkövesden. Kiemelte, nagyon szép, hogy itt a gyűjtők és az érdeklődők összeállnak és egy másik földrész kultúráját hozzák el és mutatják be a matyóknak, valamint mindazoknak, akik eljönnek és megnézik a kiállítást. Ezt követően ajándékok átadására került sor.

A Los Gringos együttes és a Jatari együttes közös ősbemutatót tartott az ünnepélyes megnyitón, a két formáció fennállása során először zenélt együtt nagyközönség előtt, február 15-én. 

KIÁLLÍTÁS | A tárlaton a három országot egyaránt 18-18 fénykép mutatja be, melyek között tájképek, hangulatképek találhatóak. Emellett például kerámiákat is kiállítottak, melyek elsősorban Peruból származó kerámiák hiteles másolatai, valamint fúvós és ütős hangszerek, valamint használati tárgyak, népviseletek is megtekinthetők, Ecuadorból 9-10, Bolíviából 6 és Peruból is több faluból látható népviselet a tárlaton.

A kiállítást április 29-ig lehet megtekinteni a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

B. K.

Kapcsolódó hírek