Ugrás a tartalomhoz

Esti barangolás a múzeumokban

Mezőkövesd hírei

Változatos, érdekes és izgalmas programok várják a látogatókat városunk múzeumaiban június 22-én.

A Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz idén is csatlakoztak Mezőkövesd múzeumai. A Takács István Gyűjteményben a neves matyó freskófestő életútját, munkásságát felidéző archív fotókat is bemutatnak majd a közönségnek, emellett lesz tárlatvezetés, vetítéses művészettörténeti előadás is.

A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban 18 óra után folyamatosan megtekinthető lesz a gyűjtemény tematikus tárlata, a Madarak a nagyvilágból című időszaki kiállítás és természetesen tematikus tárlatvezetést is tartanak majd. Emellett motorindítást is láthatnak majd a vendégek.

A Matyó Múzeumban a Szabó Józsefné időszaki kiállításához kapcsolódva kerekasztal beszélgetésre invitálják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Emellett a résztvevők hímzéstechnikai bemutató keretében gyakorlatban is elsajátíthatják a hímzést alapjait. Emellett a 2024-ben meghirdetett „Magyar-török kulturális évad” keretén belül előadások és élménybeszámolók útján egy izgalmas világgal ismerkedhetnek meg a múzeumba látogatók. Lesz még matyó viseletbe beöltözés, kvíz, kézműves-foglalkozás, gyerekeknek csillámtetkó.

A Matyó Múzeumban és a Takács István Gyűjteményben 18 és 24 óra, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban pedig 18 és 23 óra között számos izgalmas programon vehetnek részt a látogatók.

hmzs

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA  Az éjszaka, amikor minden életre kel…  2024. június 22.     Takács István Gyűjtemény (18.00 – 24.00 óráig)  Csoportos tárlatvezetés óránként  A különleges alkotói folyamatok és a technikai érdekességek felidézése során, a megújult életmű-kiállítás műtárgyrészleteinek felfedezésével, bepillantást nyerhetnek a látogatók Takács István alkotói módszereibe, a művészi tervezés folyamatába. Monumetális hatású kartonrajzai, üvegablak-terveinek illusztrációi, a magyar népművészeti formakincs hiteles feldolgozásai, valamint szakrális grafikai sorozatának lapjai szolgálnak bizonyságul.  A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN, AZ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSON gazdag válogatás látható Takács István életútját, munkásságát felidéző, archív fotókból, korabeli fényképfelvételekből.  20.00 – Vetítéses MŰVÉSZETTÖRTÉNETI ELŐADÁS az életmű rejtett érdekességeiről, mesteri alkotásairól.  Mezőkövesd, Szent László tér 23. Tel.: 49/500-024, 49/500-025  takacs.gyujemeny@gmail.com  takacsistvangyujtemeny.hu     Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (18.00-23.00 óráig)     18.00 – Megtekinthetik tematikus kiállításainkat, a múltból a jövőnek megőrzött gépeinket. Gyermekeknek traktoros színezők. Gazdaházban „Madarak a nagyvilágból” című időszaki fotókiállítás megtekintése (folyamatosan az este során).  19.00 – Tárlatvezetés a Gépmúzeum különlegességeinek megtekintésével. Fókuszban a hazai mezőgazdasági gépgyártás mintapéldányai.  20.00 – Motorindítás (lokomobil)  21.00 – Tárlatvezetéssel színesített séta a HRJ Gépmúzeum legérdekesebb látnivalói között.  22..00 – Motorindítás  Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum: Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményét bemutató állandó kiállítás (2900 db gép, tárgy, jármű és eszköz) megtekintése, a tárlat különleges és érdekes darabjai.  Mezőkövesd, Eötvös utca 32. Tel.: 49/312-820 gepmuzeum@gmail.com     Matyó Múzeum (18.00-24.00 óráig)  Éjszaka a Matyó Múzeumba invitáljuk a látogatókat – kapcsolódva az időszaki kiállításunkhoz – a „Matyó népművészet a textilek tükrében” című kerekasztal beszélgetésre, majd azt követően az érdeklődők számára a hímzéstechnikák bemutatása és gyakorlása veszi kezdetét. Továbbá a 2024-ben meghirdetett „Magyar-török kulturális évad” keretében belül, előadások és élménybeszámoló útján egy izgalmas világ kapuja nyílik meg a múzeum vendégei előtt. Az éjszakán matyó viseletbe való beöltözés lehetősége is vár minden kedves látogatót, valamint lesz még kvíz, kézműves-foglalkozás, gyerekeknek csilámtetkó.  Mezőkövesd, Szent László tér 8. Tel.: 49/311-824 matyomuzeum@gmail.com  Belépő árak mindhárom múzeumba: gyermek/nyugdíjas: 500 Ft, felnőtt: 600 Ft.  Mindenkit szeretettel várunk!  A programváltozás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó hírek