Ugrás a tartalomhoz

Folklór: reggeltől estig

Mezőkövesd hírei

Tánccsoportok fellépése, különleges divatbemutató, táncszínházi előadás, zenés-táncos gyermekműsor, interaktív előadás és táncház is várta az érdeklődőket a Matyóföldi Fokhétvége augusztus 5-ei és 6-ai programjai között.

A szombati kavalkád nyitányaként elsőként a gyermek tánccsoportok műsorát tekinthették meg a folklór kedvelői, ahol a Cseperedő Tagóvodában néptánc szakkörre járó gyermekek népi játékokból, népdalokból és tánclépésekből álló kis műsorát láthatták a nézők. A Cseperedő táncosok mellett matyó koreográfiákat mutattak be az óvodás és általános iskolás alsó osztályos gyermekekből álló Matyó Pöttömök, valamint a felsős és középiskolás diákok csoportja, a Ragyogó Néptáncegyüttes.

A kicsi táncosok után Guliba Társulat izgalmas és vidám „Csípd meg, fogd meg, eredj utána!” című előadását élvezhették a gyerekek.

A színpadi műsor délután folytatódott a Matyó Pávakör fellépésével, akik egyebek mellett summás dalokat adtak elő, valamint bemutatták Pántlika című produkciójukat, majd pedig a Rozmaring Táncegyüttes lépett színpadra. A hagyományőrző csoportok után Kiss Gabriella különleges gyöngyékszerkészítő munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők egy látványos divatbemutató keretében, Barsi Csaba etnográfus jóvoltából pedig a pitykékkel díszített viseletekről tudhattunk meg többet.

Az interaktív előadás után pedig újra a néptánccé lett a főszerep, ugyanis 19 órától tekinthette meg a közönség a „Bárcsak mindig szombat este lenne!” című gálát, amelyen a házigazda csoportok, a Matyó Néptáncegyüttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes mellett két vendégegyüttes, a 2005-ben alakult Csikuska táncegyüttes és a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes is bemutatkozott.

„Fergeteges volt a műsor. Magával ragadott a zene, a tánc, a csodálatos viselet – mondta el Tari Tiborné Trócsányi Erika, aki férjével, Tari Tiborral látogatott el a rendezvényre: „Elszármazott mezőkövesdiként számomra ez a gála gyönyörű volt, megható érzés volt végignézni a produkciókat, visszaidézte a régi időket. Öröm, hogy a matyó kultúra most is él és ápolják ezt a különleges értéket” – tette hozzá Tari Tibor.

A nagyszabású gála után az estét táncház zárta, a talpalávalót a Dobroda zenekar szolgáltatta.

TÁNCSZÍNHÁZ | A folkhétvége zárásaként, augusztus 6-án a Nagyvárad Néptáncegyüttes fergeteges előadásában Kukorica János és Iluska, mindenki számára jól ismert történetét tekintették meg a nézők a Közösségi Ház színháztermében. Petőfi Sándor János vitéz című műve az igaz szerelem megpróbáltatásairól szóló, hihetetlen erejű történet. A táncszínházi előadás ebbe a mesebeli miliőbe kalauzolta el a nézőket, amelyben a főhős, az embert próbáló akadályok ellenére is, kitartott az igaz szerelembe vetett hite mellett.

hmzs

Kapcsolódó hírek