Ugrás a tartalomhoz

Könyv Dólyáról

Mezőkövesd hírei

Szíki Károly: Kettétört kenyér–Dólya című kötetét mutatták be a Rendezvényközpontban, a II. Matyó Világtalálkozó második napján.

A július 4-ei programon elsőként Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője, a kötet fővédnöke mondott ünnepi köszöntőt, aki kiemelte, hogy a most megjelent mű emlékezés a történelmi eseményekre és tiszteletadás az 1905-ben Dólyára kivándorolt matyók előtt, akiknek gyakorlatilag a semmiből kellett új életet kezdeniük. Hangsúlyozta, hogy a könyv legnagyobb értéke, hogy bemutatja, milyen ember a matyó, ugyanis az elvándorolt 16 család bebizonyította, hogy a matyó szívós nép, mert ugyan sokszor feladhatták volna, de áldozatos munkával új otthont teremtettek. Hozzátette, ez a történet a matyóság trianonja, hiszen azok, akik elvándoroltak, néhány évvel később már egy másik országban élhettek tovább.

Dr. Fekete Zoltán polgármester beszédében kiemelte, azért is fontos ez az alkotás, mert ebben a könyvben egy nép élete jelenik meg, tulajdonképpen egy történelmi kötet. Hozzátette, aki végigolvassa a könyvet, most vagy akár 10, 20, 100 év múlva, egy korról kap képet, arról, hogyan éltek elődeink. A könyv legnagyobb tanulsága az, elment 16 család, akik rájöttek arra, hogy be lettek csapva, de büszkék voltak ahhoz, hogy visszatérjenek a szülőföldre és inkább ott, a semmi közepén új életet kezdtek, emelte ki városunk vezetője. Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, a matyóság számára is éltető forrás és erős gyökér, hiszen anyai ágon egy matyó család leszármazottja. Beszélt a matyóságáról, a dédapjáról, aki Amerikába vándorolt, majd hazajött és a nagyapjáról, aki fogságba esett a Don-kanyarban, ahonnan 1949-ben tért haza.

Ezen felül Csiger Lajos települési képviselő és a mezőkövesdi Kovács István a támogatók nevében, míg Pesti Ferenc a szentistváni, Szikszai Imre pedig a tardi matyók képviseletében köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően Vitéz lovag Szíki Károly arany érdemkeresztes színművész, nemzetőr ezredes beszélt a kötetről, a borítójáról és a Dólyával, illetve a Dólyán élőkkel kapcsolatos tapasztalatairól.

B. K.

Kapcsolódó hírek