Ugrás a tartalomhoz

Ne váljunk banki csalók áldozatává!

Mezőkövesd hírei

Egyre gyakoribbak az online, illetve telefonon elkövetett banki csalások városunkban és a térségben is, erre hívta fel a figyelmet dr. Varga László rendőrkapitány.

A banki csalások szinte napi szintű feladatot adnak a rendőrségnek.

–  Sajnos Mezőkövesdet, a mezőkövesdi járást is elérte ez a jelenség. Hetente több alkalommal tesznek feljelentést kapitányságunkon az online, digitális térben elkövetett csalások miatt, amikor is a banki adatokat megszerezve, az ügyfél bankszámlájához hozzáférve a csalók akár a család összes megtakarítását megszerzik – mondta el dr. Varga László rendőr ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A csalók többféle módszert is alkalmaznak annak érdekében, hogy hozzáférjenek áldozataik bankszámláihoz, tudtuk meg dr. Varga Lászlótól.

–  A csalók azzal a szándékkal keresik fel telefonon áldozataikat, hogy a banki adataikat, a bankszámla hozzáféréséhez szükséges kódokat, a bankkártya adatait: lejárati dátumát, CVC, CVV kódjait, az internetbank belépési adatait megszerezzék, hiszen ezek birtokában tudnak hozzáférni a számlákhoz, és ha már a számlákhoz hozzáférnek, akkor gyorsan át tudják utalni a rajta lévő pénzösszeget egy másik számlára. Gyakori elkövetési mód az is, hogy mindenféle linkeket kapnak a sértettek, aminek a letöltése után, egy speciális program segítségével férnek hozzá a bankszámlatulajdonosoknak az adataihoz, ezáltal az ő nevében tudnak tranzakciókat végrehajtani. Előfordul az is, hogy a csaló az elküldött linken keresztül az áldozatot a saját bankjának az arculatához megtévesztően hasonló arculattal rendelkező klónoldalra navigálja el, ahol az ügyfél megadja a banki adatait, a hozzáférési kódokat is, a végeredmény sajnos ugyanaz, hogy a teljes számlaforgalma fölött tudnak rendelkezni a csalók – emelte ki a rendőrkapitány.

A rendőrség a banki csalások visszaszorítása érdekében arra kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal kezeljék az effajta megkereséseket.

– Nagyon fontos, hogy ezeknek a próbálkozásoknak senki ne dőljön be. Telefonon keresztül semmilyen személyes vagy banki adatot ne adjanak meg, ne közöljenek a hívó féllel. Keressék fel a bankok ügyfélszolgálatait, vagy jelenlenek meg személyesen a bankfiókban és ott kérjék a banki ügyintézők segítségét – hangsúlyozta dr. Varga László.

Dr. Varga László hangsúlyozta, ha mégis megtörténik a baj, azaz valaki csalás áldozata lett, akkor nagyon fontos, hogy feljelentést tegyen a rendőrségen, illetve azonnal értesítse az érintett bankot a gyanús tranzakcióról, ugyanis a rendőrség és a bank ezt követően tud intézkedni annak érdekében, hogy megállítsa, zárolja a gyanús számlamozgást, és megakadályozza, hogy az illegálisan megszerzett pénz ne jusson el a csalókhoz.

hmzs

Kapcsolódó hírek