Ugrás a tartalomhoz

Pályázat és kiállítás

Mezőkövesd hírei

Kétszázötven pályamunka érkezett be az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett Százrózsás Hímzőpályázatra. A munkákból összeállított kiállítást július 7-én nyitották meg a II. Matyó Világtalálkozó keretében.

Az esemény elején Pap Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket.

– Negyvenkét pályázó közel 250 munkája érkezett be a pályázatra. Az indulók között 17 szakkör és 25 egyéni alkotó pályázott. Valójában a mezőkövesdi, tardi, szentistváni, cserépfalui, cserépváraljai hímzések, mondhatni az egész dél-borsodi térségnek a hímzéshagyományai megtalálhatóak a bemutatott anyagban – emelte ki az egyesület elnöke.

A bevezető gondolatok után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, melyben méltatta a Százrózsás Hímzőpályázatot, a hagyományaink ápolásában, tovább éltetésében elfoglalt fontosságát, valamint minden alkotó munkáját megköszönte.

- Azt, hogy több mint 200 alkotás érkezett be a pályázatra, hűen bizonyítja azt, hogy él még az emberekben a szépség utáni vágy és él még az emberekben a hagyományok iránti tisztelet. Nem is tudják sokan, hogy milyen kincs birtokába vannak, hisz pont a hímzés az, ami többszörös örömöt okoz: egyrészt öröm annak, aki hímez. Ezt nem lehet géppel csinálni, ezekben a hímzésekben benne van az embereknek a lelke, szíve. Emellett annak is örömöt okoz, akik ezeket az alkotásokat látják, vagy akik, ezt megkapja, vagy használja – emelte ki a városvezető.

A program folytatásaként Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárának köszöntő levelét olvasták fel.

A kiállítást Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitotta meg, melyben kiemelte az effajta hímzőpályázatok létjogosultságát, hangsúlyozta, hogy jó lehetőség arra, hogy egy-egy tájegységben tevékenykedő alkotók más és más térség hímzéshagyományait megismerjék, tapasztalatokat szerezhessenek, kiteljesedhessenek.

A pályázatra beérkezett munkákat dr. Szatmári Ibolya, Berzeviczy-Fehér Jánosné és Viszóczky Ilona értékelte, zsűrizte és javaslatot tett az alkotások díjazására.

Egyéni kategóriában különdíjban részesült dr. Nyiri Gáros, Agócs Anna és Kurdi Gábor a dél-borsodi cifraszűr hagyományoknak megfelelő elkészítéséért. Harmadik díjat vehetett át a tipikus öltéstechnikát és horgolt csipkét szépen alkalmazó rozettás futójáért Tóth Józsefné, valamint szintén harmadik helyezést ért el színes tardi mintát újszerű színhatásban alkalmazó abroszáért Jenei Anikó tervező, népi iparművész és Zubánics Ilona Mária kivitelő, a Gyűszűvirág Hímzőkör vezetője és tagja.

Második helyezett lett különleges madaras textil garnitúrájával Németh Sándorné, valamint kéziszövött, cserépfalui motívumokkal hímzett elegáns esküvői stólájával Puha Magdolna. Szintén második helyezést ért el a hagyományokat szépen őrző tardi keresztszemes hímzéseiért Verebélyi Balázs.

Az egyéni kategória első helyezését Pap Julianna Bernadett, a Népművészet Mestere vehette át jól megtervezett és szépen kivitelezett mezőkövesdi női kötényért. Szintén első helyet ért el Király Márta a tardi virágos keresztszemes, változatos színvilágú alkotásaiért.

Emellett kiemelt első díjjal jutalmazták a változatos mintavilágú és magas színvonalon kivitelezett mezőkövesdi lobogós ujjú inget, melynek tervezője Pap Julianna Bernadett, a Népművészet Mestere, kivitelezője pedig Kratochvillné Lénárt Szilvia.

A csoportos kategóriában különdíjban részesült Orlai Ház Díszítő Szakköre (Mezőberény) a szentistváni vizitke mintáinak szép feldolgozásáért, valamint Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport gyapjúfonalas hímzéseikért. Szintén különdíjjal ismerték el a mezőkövesdi Borsóka Hímzőkör által készített a matyó hímzés különböző stílusainak szép kivitelű változatos feldolgozását.

Harmadik helyet ért el csoportos kategóriában a Békéscsabai Rozmaring Szakkör a szabadrajzú mezőkövesdi hímzések ruhákon való modern feldolgozásáért, valamint a Kétsopronyi Hímző Szakkör a matyó subák díszítményének újszerű, igényes alkalmazásáért.

Második díjban részesült a Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör a tardi főkötő minták változatos alkalmazásáért.

A szakkörök közül az első helyezett az Alkotó Kulturális Kör Egyesület Tótvázsonyi Hímzőműhelye lett keresztszemes mintakincset feldolgozó alkotásaikért.

– Mindig nagy örömmel jövünk Mezőkövesdre, már visszatérő résztvevői vagyunk a Matyó Népművészeti Egyesület által meghirdetett pályázatoknak. Fontos számunkra, hogy a Veszprém környéki hímzéskultúrából egy kicsit kilépjünk, megismerjük más tájegységek motívumkincseit. Ezért is nagy öröm, hogy ezúttal első helyet értünk el a takácsvászonra készült alkotásainkkal, amelyek egyrészt a dél-borsodi, másrészt a tardi keresztszemes hímzést dolgozzák fel két színnel: matyó kékkel és matyó pirossal – emelte ki Szuperné Bohus Judit népi iparművész, a Tóthvázsonyi hímzőműhely vezetője.

A díjátadás után pedig a résztvevők közösen megtekintették a Matyó Múzeumban berendezett kiállítást.

A megnyitó és díjátadó ünnepségen Roszkos Orsolya népdalcsokrot adott elő, a Matyó Néptáncegyüttes tagjai pedig matyó táncot adtak elő.

hmzs

Kapcsolódó hírek