Ugrás a tartalomhoz

Semmelweis nap

Mezőkövesd hírei

Dr. Ficsor Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Mezőkövesdi Rehabilitációs Központ Tagkórházának osztályvezető főorvosa vehette át a dr. Szűcs Géza-díjat ebben az esztendőben.

A Semmelweis-napi ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott köszöntőt, aki Semmelweis Ignácot méltatta. Kiemelte, hogy Semmelweis a nemzetközi orvostörténet kiemelkedő alakja, akinek az életét a lelkiismeretesség, a kötelességtudat és az önzetlenség jellemezte. A városvezető egyebek mellett az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját is méltatta, valamint városunk egészségügyi helyzetéről is beszélt.

Önkormányzatunk saját erőből az elmúlt öt évben több, mint 9 millió Ft-tal járult hozzá a háziorvosi praxisok működéséhez. Ezen kívül három alkalommal került sor kamatmentes kölcsön folyósítására praxisvásárláshoz több, mint 12 és fél millió Ft összegben. A Covid járvány, a háború, a háborús infláció és az energiaválság ellenére az elmúlt öt évben összesen 125,3 millió Ft fejlesztési támogatást nyertünk egészségügyi intézményeink felújítására, korszerűsítésére, gépek és eszközök beszerzésére. Ehhez a támogatáshoz önkormányzatunk saját erőből még 105,3 millió Ft-tot tett hozzá – emelte ki dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, hogy a Tüdőgondozó korszerűsítése és az új berendezések vásárlása további 200 millió Ft-ból valósult meg, valamint jelenleg is zajlik a Madách úti új egészségház kivitelezése, ami szintén mintegy 200 millió forintba fog kerülni.

Hangsúlyozta, elmondható, hogy Mezőkövesden 630 millió 615 ezer forintból fejlesztették és korszerűsítették az egészségügyi létesítményeket. Hozzátette a Magyar Kormánynak köszönhetően bérfejlesztést is kaptak, valamint kapnak az egészségügyben dolgozók, így, ha lassan is, de elindult a fejlődés útján az ágazat. Végezetül köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak a kitartó, áldozatos munkájukért és jó egészséget kívánt nekik.

DÍJÁTADÓ | A hagyományokhoz híven az ünnepségen adták át a dr. Szűcs Géza-díjat, amit idén dr. Ficsor Ilona, a Mezőkövesdi Rehabilitációs Központ osztályvezető főorvosa vehetett át. Dr. Ficsor Ilona 1985-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen „cum laude” minősítéssel, mely után a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház belgyógyászati osztályán dolgozott. 1992-ben belgyógyászati szakvizsgát szerzett, majd 1994-ben került a mezőkövesdi Reuma Kórházba, ahol azóta is dolgozik. 1996-ban reumatológiai, 2007-ben mozgásszervi rehabilitáció szakképesítést szerzett, 1997-től a kórházi szolgálat mellett reumatológiai szakrendelést végzett, míg 2020-tól osztályvezető főorvosként felelősségteljes vezetői feladatokat lát el. Mindeközben 2016-tól a Mezőkövesd Zsóry FC csapatorvosaként tevékenyen részt vett a futballisták kivizsgálásában és kezelésében.  Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a dr. Szűcs Géza-díjjal köszönte meg dr. Ficsor Ilona lelkiismeretes, példamutató és kiemelkedő munkáját. Az elismerést dr. Fekete Zoltán polgármester adta át kitüntetettnek.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy 39 éve, amikor végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, Miskolcra a kardiológiai profilú I. belgyógyászatra kerültem, ahol kiváló kardiológusoktól tanulhattam meg a belgyógyászati alapokat, ott szereztem belgyógyászati szakvizsgát. Még hálásabb vagyok a sorsnak, hogy 30 éve Mezőkövesdre irányított, és az akkori nevén a Megyei Reuma Kórházba kerülhettem. Ott szereztem reumatológiai, majd rehabilitációs szakvizsgát. Kiemelt köszönettel tartozom a világ legjobb főnökének: dr. Kovács Lajos igazgató főorvos úrnak, aki 30 éve nem csak a reumatológiai kezdeti lépéseimnél segített, hanem az élet minden területén, bölcs tanácsaival megmutatta a helyes kiutat, és osztályvezetővé nevelt. Nagyon szeretek a kórházunkban, a Mozgásszervi Rehabilitációs Központban dolgozni, ahol kiváló szakember gárda vesz körül, családias légkör uralkodik, így sokkal könnyebb a betegek érdekeit szem előtt tartva gyógyítani, nagyon nagy köszönet nekik! Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy 1996-ban a reuma szakvizsga után átvehettem a reuma szakrendelést a mezőkövesdi Városi Rendelőintézetben Zsemlye főorvos úrtól, melyet 28 éven át végezhettem, a Zsóry fürdőben beindíthattuk a TB finanszírozott rendelést is – mondta egyebek mellett dr. Ficsor Ilona.

MŰSOR | Az ünnepséget a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és művésztanárainak hangszeres műsora színesítette június 2-án a Rendezvényközpontban. Az eseményt Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Városi Önkormányzat Rendelőintézete szervezte.

B. K.

Kapcsolódó hírek