Ugrás a tartalomhoz

Szakmai fórum vállalkozásoknak

Mezőkövesd hírei

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a „Szövetségben a Vállalkozókkal” vállalkozásfejlesztési program keretében szervezett újabb programot városunkban.

Porács-Kertész Melinda, a BOKIK mezőkövesdi képviseleti munkatársa köszöntötte a résztvevőket, illetve mutatta be a „Szövetségben a Vállalkozókkal” című programsorozatot, annak célját, emellett a közeljövő rendezvényeiről is beszélt.

A bevezető gondolatok után Németország és a német nyelvű piacokról (Ausztria, Svájc), azok gazdasági környezetéről, illetve üzleti tapasztalatokról tartott előadást Bódi László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozatának elnöke.

Németország Európa leghomogénebb piaca, Ausztria és Svájc kifejezetten erős gazdasággal rendelkeznek, így a magyar vállalkozásoknak, cégeknek ideális célpiac" – mondta el Bódi László.

A szakember után a mezőkövesdi Bakai Szerszámgép Szerviz Kft. tulajdonosa, Bakai László számolt be saját külföldi partnerségi tapasztalatairól. A cég 1990 óta van jelen Németországban.

– Németországban a cégek megbízásából folyamatosan telepítünk különböző berendezéseket, gépeket. Az eltelt 34 évben gazdag tapasztalatot gyűjtöttünk ezen a területen" – mondta el a cégtulajdonos.

Bakai László emellett beszélt az üzletkötés kihívásairól és tapasztalatairól.

– Egy folyamat elindításakor először mindig a bizalmatlanság jellemző a megbeszéléseken, de ha a német partner érzi, hogy felkészült a másik fél, akkor felépül a bizalom. Utána már úgymond „zsinóron” megy a dolog, működik minden. Természetesen a német partner szúrópróbaszerűen ellenőrzi a feladat végrehajtását, a végén pedig egy összegzést ad a tapasztalatokról. Például Magyarországról Németországba történő gép- és berendezés áttelepítésekor a végátvétel után minősítenek bennünket" – osztotta meg tapasztalatait Bakait László.

Az iparkamara következő mezőkövesdi eseménye egy június 20-ai tanfolyam lesz, mely a mesterséges intelligenciával foglalkozik majd.

hmzs 

Kapcsolódó hírek