Ugrás a tartalomhoz

Templomkazetták tárlata

Mezőkövesd hírei

November 4-ig tekinthető meg  a Matyó Múzeum legújabb időszaki kiállítása: „Az ecsettől a mennyezetig”.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány vándorkiállítása 14 alkotó – név szerint: Ament Éva, Földi László, Kerékgyártó Emese, Lőrinczné Hrabovszki Mária, Molnár Anikó, Morva Lászlóné, Nagyné Hajdu Erzsébet, Nagyné Vig Krisztina, Reiz Ágnes, Schneiderné Papp Edit, Szabó Andrea, Vincze Borbála, Vígh Ilona, valamint a mezőkövesdi Berecz Lászlóné – munkáját mutatja be.

– Mezőkövesd a vándorkiállítás harmadik helyszíne. A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány által meghirdetett tanfolyamán Ament Éva bútorfestő, népi iparművész tanította meg a résztvevőket a festett templomkazetták készítésének fortélyaira a résztvevőket.  A tárlaton a képzésen résztvevő bútorfestők által megálmodott és kivitelezett festett templomkazetták láthatóak – mondta el köszöntőjében Agócsné Halász Andrea múzeumvezető a szeptember 30-ai megnyitón, majd pedig felolvasta Ament Éva levelét, melyben bemutatta a közös munkát, eredményeket.

Agócsné Halász Andrea múzeumvezető köszöntője után a kiállítást Dr. habil Gyulai Éva, a ME Történettudományi Intézet egyetemi docense nyitotta meg, aki Régi és új mennyezők címmel tartott előadást, melyben a szakrális művészetről, a festett templomkazetták múltját, jelenét, sajátosságait mutatta be.  

A megnyitó ünnepségen a Brunczel testvérek, Borbála, András, Annamária és Ágota is szerepeltek, akik egyházi énekeket énekeltek. Az időszaki kiállítás november 4-ig tekinthető meg a Matyó Múzeumban.
hmzs

Kapcsolódó hírek