Ugrás a tartalomhoz

Testvérvárosi megállapodás

Mezőkövesd hírei

Testvérvárosi megállapodás született Mezőkövesd és Perecsin között. A két település vezetősége ünnepélyes keretek között kötött megállapodást városunkban október 17-én.
Perecsin egy ukrán kisváros az Ung folyó völgyében, amely Mezőkövesdtől mintegy 230 km-re, Ungvár szomszédságában fekszik. Az egykor Magyarország területéhez tartozó településen napjainkban mintegy 7000 lakos él.

Perecsin nevezetességei közé tartozik a ma már nem működő református templom, ahol egy Báthory sírkő található, valamint az 1750-ben épült Barokk templom. A településen született Ungvári Lajos, Kossuth-díjas szobrászművész.

Mezőkövesd és Perecsin vezetői az ukrán kisváros megkeresésére néhány hónappal ezelőtt kerültek kapcsolatba. A közelmúltban egy kövesdi delegáció járt Perecsinben, ahonnan a résztvevők nagyon kellemes és hasznos tapasztalatokkal tértek haza. Az ukrán településről négy fős delegáció érkezett Mezőkövesdre a megállapodás ünnepélyes aláírására október 17-én. Városunk vezetői a szomszédországból érkezett küldöttséget a Polgármesteri Hivatalban köszöntötték. A rövid ismerkedést követően a vendégek egyebek mellett megismerkedhettek városunk nevezetességeivel, de lehetőség nyílt az együttműködés részleteinek megbeszélésére is. A két település vezetősége ünnepélyes keretek között kötötte meg a megállapodást a Rózsa Étteremben. A testvérvárosi együttműködésről szóló okmányokat dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere, valamint Percev Anatolij Valagyimirovics Perecsin város polgármestere, járási elnök. „Összekötnek bennünket a Kárpátok, összeköt a kultúránk, valamint ez a föld is összeköt minket, hiszen korábban egy ország voltunk, egyebek mellett ezért is nagyon fontos számunkra a ma megszületett megállapodás. Elsősorban az idegenforgalom, a sport és a kultúra területén szeretnénk szoros kapcsolatot kiépíteni és mostantól ezért fogunk együtt dolgozni. Nagyon bízom benne, hogy a megállapodásunk hosszútávon működőképes lesz.” -fejezte ki reményét Percev Anatolij Valagyimirovics Perecsin polgármestere. 
Dr. Fekete Zoltán polgármester szintén nagy jelentőséget tulajdonít a megállapodásnak. „Elsősorban az a célunk, hogy megismertessük a matyó népművészetet az ott élő és a kultúra iránt elkötelezett lakosokkal. Emellett szeretnénk Mezőkövesd idegenforgalmát népszerűsíteni és fellendíteni. Ennek jegyében Perecsin vezetőinek a segítségével már jövőre részt vehetünk az idegenforgalmi és turisztikai kiállításokon. Bízom benne, hogy a két település civil szervezetei a diákoktól kezdve a hagyományőrzőkön át a nyugdíjas klubokig szintén szoros kapcsolatot tudnak majd kiépíteni, hiszen akkor lehet gyümölcsöző a megállapodás, ha a két város széles körben fog együttműködni.” - mondta dr. Fekete Zoltán polgármester. A szerződés aláírása után ajándékok átadásával és vacsorával folytatódott az ünnepi esemény.

Kapcsolódó hírek