Ugrás a tartalomhoz

Újdonságok a Takács István Gyűjteményben

Mezőkövesd hírei

Új helyiséggel, számos új alkotással, látványossággal bővült a Takács István Gyűjtemény.

Az eseményen Laczkó Pető Mihály, a gyűjtemény vezetője köszöntötte a megjelenteket, mutatta be a megújult tárlatot.

A gyűjtemény egy új helyiséggel bővült, ahol olyan új, eddig nem látott ereklyék láthatóak, mint például Takács István tablóképe, a művész egy altatót dúdoló édesanyát és gyermekét ábrázoló festménye, de az új teremben tekinthető meg az a különleges 100 éves kép, amelyet a mezőkövesdi festő Bayer Róbertnek adományozott. Laczkó Pető Mihály a kép kapcsán elmondta, hogy a Gyermekkori szerelem című képből sugárzik belőle a szeretet, a bensőség, ahogy a kisfiú fújja a kanálban lévő forró levest, hogy a mellette ülő lány, nehogy megégesse magát.

A Takács István Gyűjtemény másik újdonsága, a házasságkötő terem melletti folyosó, ahol a mesterről készült fotók, munka közbeni felvételek láthatóak. Emellett az emeletre felvezető lépcsőházban is új alkotások kerültek a falra. A lépcsőház különlegessége az a plafonra helyezett nagy méretű freskó vázlat, mely azt kívánja illusztrálni, érzékeltetni, hogyan is készülhetett egy-egy freskó a templom mennyezetére.

Emellett egy újabb illusztrációval is bővült a tárlat, amely a mezőkövesdi Szent László oltárkép tervét ábrázolja, előtérben az oltár előtt térdeplő matyó freskófestő alakjával.

A kiállításba új alkotásként került be még Takács István Sziklaoromzat, Virágcsendélet liliommal, az őszi erdőrészlet – „emlékezetből”, a Hegyvidéki plébánia, a Karulás II. című festményei, valamint több freskóvázlattal és számos divattervvel is gazdagodott a gyűjtemény az elmúlt időszakban.

A megújult kiállítást július 6-án mutatták be a nagyközönségnek a II. Matyó Világtalálkozó keretében.

hmzs

Kapcsolódó hírek