Ugrás a tartalomhoz

Régészeti előadás

Mezőkövesd hírei

A bronzkori Matyóföldről tartott előadást Pusztainé dr. Fischl Klára régész, egyetemi docens a II. Matyó Világtalálkozó negyedik napján.

– A 4000 évvel ezelőtti időpont, amely nagyjából Krisztus előtt 2000-et jelent, azért nagyon érdekes, mert a bronzkorban ekkor jött el egy váltás, amikor ténylegesen megjelentek a bronzeszközök – emelte ki dr. Fischl Klára, a Rendezvényközpontban szervezett eseményen. Hangsúlyozta, a bronzot ónból és rézből ötvözzük, ami azt jelenti, hogy ezeket az a nyersanyagokat ki kellett tudni termelni, távolsági kereskedelmi kapcsolatok révén, egy bonyolult hálózati rendszeren keresztül be kellett gyűjteni és ismerni kellett az előállítás technológiáját. Hozzátette, a jelenlegi tudományos eredmények alapján feltételezhető, hogy Krisztus előtt 2000-ben indult el a bronzgyártás.

– A bronzeszközök egyre nagyobb számban történő elterjedése forradalmasította a hétköznapokat is. Az a folyamat, ahogy beszerezték és előállították az eszközöket, egy olyan technológiai változást hozott létre, ami a specializációhoz és a társadalom tagozódásához vezetett, tehát egyre bonyolultabb és összetettebb társadalmi képet látunk – hangsúlyozta a régész. Hozzátette, a bronzkornak különböző szakaszai vannak és mindegyik szakaszban történt olyan különleges dolog, ami mind a mai napig befolyásolja a történelmünket.

Kiemelte, a bronzkor időszakából Szentistván térségében kevesebb lelőhelyet találtak, ami annak tudható be, hogy a terület mocsaras volt ebben az időszakban. A feltárt tárgyakat illetően elsősorban kerámia, fém és kőből készült eszközöket találtak ebből a korszakból Matyóföld területén. Emellett állati és emberi csontokat, illetve egy nagyon híres bronzkincs leletet is találtak, valamint a középső bronzkor időszakából egy település szerkezetet tártak fel.

Dr. Fischl Klára az előadásban beszélt egyebek mellett a Kr.e. 2200 és Kr. e. 1500 közötti időszakról, bemutatta az emberek genetikai jellemzőit, valamint beszélt például a bronzkori települések szerkezetéről, a házak kialakításáról. Az előadás után a jelenlévők osztották meg észrevételeiket és tették fel kérdéseiket a témával kapcsolatban.

B. K.

Kapcsolódó hírek