Ugrás a tartalomhoz

A győztes recept

Mezőkövesd hírei

A különleges „Mókás mákos” elnevezésű süteménnyel nyerte meg a „Matyóföld tortája 2023” versenyt a tibolddaróci Juhász Cintia. 

A győztes sütemény receptje: 

 

Mókás Mákos

Mákos piskóta:
-4 db tojás
-35 dkg liszt
-25 dkg cukor
-0,5 dl olaj
-2,5 dl tej
-1 cs sütőpor
-3 ek darált mák

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. Majd hozza keverjük a mákot, olajat majd tejet. Hozza szitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a felvert tojásfehérjét.

 
Szeder zselé:
-300 gr szeder
-90 gr víz
-100 gr cukor
-8 g zselatin

A szedret, vizet, cukrot forraljuk fel. Botmixerrel turmixoljuk le Szűrjük le. Majd keverjük hozzá a vízben felduzzasztott zselatint.

 
Mentás lemon curd:
- 100 gr citromlé
- 1,5 gr menta levél
- 70 gr cukor
- 1 tojás
- 30 gr vaj
- 6 g zselatin

A zselatint hidratáljuk. A citromlevet, az apróra vágott mentát, cukrot és tojást főzzük fel 80 fokosra. Folyamatosan kevergetjük, közepes lángon. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a vajat, keverjük el. Botmixerrel turmixoljuk le. Szűrjük át.
 
 
Mákos krém:
- 500 g mascarpone
- 340 g habtejszín
- 20 g citromlé
- 6 g citromhéj
- 60 g porcukor
- 25 g vaníliás cukor
- 120 g darált mák
- 200 g fehér csokoládé

A mascarponét, habtejszínt, citrom levét és héját, porcukrot, vaníliás cukrot keverjük át és keverjük ki. A csokit olvasszuk meg. A mákot adjuk az alaphoz a csokival együtt. Keverjük át.
 
 
Mentás citromos ganache: (tetején)
- 200 g fehér csokoládé
- 40 g habtejszín 30%-os
- 1,5 g menta levél
- 10 g citromlé

A csokit, habtejszínt, mentát és citromlevet melegítsük össze mikróban, keverjük krémesre. botmixerrel keverjük. Szűrjük át.

Citromos szeder zselé: (tetején)
- 100 g szeder
- 40 g kristálycukor
- 3 g citromlé
- 4 gr zselatin

A zselatint hidratáljuk. A szedret, cukrot, citromlevet forraljuk fel, pürésítsük, szűrjük le. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.

B. K.

Kapcsolódó hírek