Ugrás a tartalomhoz

A kertek értékeiből

Mezőkövesd hírei

Ötvenkét kiállító gyümölcseit, zöldségeit, terméseit, termékeit, 155 gyermekrajzot, madártetőket és -itatókat, madárijesztőket, tündérkerteket láthatnak azok, akik felkeresik a szeptember 15-én megnyitott Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállítást.

A Matyó Kertbarát Egyesület immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállítást. A tárlat hivatalos megnyitóját szeptember 15-én délelőtt tartották meg a Rendezvényközpontban, ahol Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet.

– A Matyó Kertbarát Egyesület ötlete nyomán immár 11. alkalommal találkozunk ebben a körben és 11. alkalommal mutathatják be a mezőkövesdiek és a térségben élők a gyönyörű értékeiket. Ez nagy kincs, különösen egy vidéki városban, egy mezővárosban, hiszen az emberek szabadidejükben nagyon-nagyon sokat foglalatoskodnak a kertjükkel, a környezetükkel. Nagyszerű dolog az, hogy ezt egy kiállítás keretében másoknak is be tudják mutatni – emelte ki Tállai András, aki hozzátette, hogy nagyszerű kezdeményezés a gyerekek számára meghirdetett rajzpályázat is, hiszen ezzel is lehetőségük van arra a gyerekeknek, hogy megismerjék a kert értékeit, hogy majd később azt is megtapasztalják a saját kertben megtermesztett gyümölcs vagy zöldség, illetve a házi lekvár és a házi szörp különlegességét.

A megnyitón Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke elmondta, hogy idén 52 kiállító hozta el gyümölcseit, zöldségeit, terméseit, illetve az azokból készített ízletes szörpjeit, lekvárjait. A kertbarátok idén újításként rajzpályázatot és madáretető-, itató, madárijesztő, madárodú pályázatot is hirdettek.

– „A kert közepén állok és mit látok” című rajzpályázatunkkal a gyerekeket próbáltuk megszólítani, a kertészkedés felé irányítani a figyelmüket, hogy tudják, megismerjék, mi terem egy kertben. Nagyon örülünk, hiszen több mint 150 rajz érkezett a pályázatra óvodásoktól, általános iskolások alsó tagozatos diákjaitól. Emellett kb. 20 darab madáretető, 4-5 darab madáritató, ugyanennyi madárijesztő is díszíti a tárlatot, amelyek a kiírt pályázatunkra érkeztek, ezzel is szerettük volna felhívni a figyelmet a madarak téli etetésének fontosságára – mondta el az elnök.

Herkely Károly megköszönte az óvodáknak, iskoláknak, hogy évről évre hozzájárulnak alkotásaikkal a kiállításhoz. A megnyitó gondolatok után Gordos Attila református esperes és dr. Török László, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa megáldotta a terméseket.

A látogatóknak arra lehetőségük van is, hogy megkóstolhassák a különböző mézeket, lekvárokat. Az őszi zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb érdekességeket felvonultató tárlat szeptember 15. és szeptember 16. között tekinthető meg a Rendezvényközpontban.

hmzs
 
 
Videó:  

 

Kapcsolódó hírek