Ugrás a tartalomhoz

A közút nem versenypálya

Mezőkövesd hírei

A közutakon nagy sebességgel versenyzők, illetve az illegális gyorsulások résztvevői nemcsak közlekedési szabályokat szegnek meg, hanem nagyfokú veszélyt jelentenek önmaguk és mások életére, testi épségére is – emelte ki Varga Zoltán, rendőr őrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az elmúlt időszak történései, a közelmúltban egy illegális versenyen történt baleset következtében a rendőrség kiemelten figyeli az illegális versenyeket, az engedély nélküli gépjárműátalakításokat, tudtuk meg Varga Zoltán osztályvezetőtől.

- A KRESZ harmadik szakasza előírja, hogy közúton úgy kell közlekedni, hogy a járművezető a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon. Ebbe a szabályba ütközik, ha valaki a megengedett sebességhatárt átlépve, egyéb közlekedési szabályokat megsértve közlekedik. A KRESZ 5. szakasza pedig megszabja, hogy milyen műszaki állapotú autóval lehet a forgalomban részt venni. Vannak erre jogszabályi hivatkozások, ha valaki ezeket a jogsértéseket elköveti, azzal szemben szigorúan fel fog lépni a hatóság – mondta el az osztályvezető.

Varga Zoltán hozzátette, hogy amellett, hogy ezek a versenyek illegálisak, ráadásul veszélyesek is.

– A legnagyobb veszély az, hogy akik ebben részt vesznek legtöbb esetben nincsenek tisztában a gépjárművük teljesítményével, illetve vezetéstechnikai tudásuk sem megfelelő a versenyzéshez. Nem beszélve arról, hogy mindezt közterületen, közutakon, azaz közforgalom elől el nem zárt területen folytatják, amely önmagában is óriási veszélyt jelent – emelte ki Varga Zoltán.

Az osztályvezető hozzátette, hogy komoly szankciókkal kell szembenézniük az illegális versenyek résztvevőinek.

– Ha egy verseny során baleset is történik, akkor akár büntetőeljárás is indulhat a sofőr ellen. Amennyiben baleset nem következik be, de a rendőrség, vagy bejelentés érkezik a jogsértő tevékenységről, akkor szabálysértési eljárás indul a vétkes ellen, akitől több hónapos időtartamra is elvehetik a vezetői engedélyét, eltilthatják a vezetéstől – fűzte hozzá Varga Zoltán.

Az illegális versenyzés visszaszorítása érdekében a rendőrök folyamatos közlekedésrendészeti ellenőrzéseket tartanak Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye egész területén, olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság október 4-ei közleményében.

hmzs

Kapcsolódó hírek