Ugrás a tartalomhoz

Aratás: a búzát és a repcét már begyűjtötték

Mezőkövesd hírei

Betakarították a búzát és a repcét a Matyó Agrártermelő Zrt. területein.

A Matyó Agrártermelő Zrt. ebben az évben 4230 hektáron termesztett nyári betakarítású növényeket. Elmondható, hogy az idei évi időjárás mind országos, mind régiónkban is kedvező volt a szántóföldi növénytermesztés számára. A mezőkövesdi mezőgazdasági vállalat július 3-án kezdte és július 24-én fejezte be a búza és a repce aratását.

– Az idei betakarítást többször megállította az esőzés, ezért a munka tíz nappal elhúzódott. Termény szárítást nem végeztünk, megvártuk, míg megszáradt a napsütéstől és a szabványnak megfelelő nedvességű lesz. A búza esetében a termésátlag előreláthatólag hektáronként nyolc tonna, míg a repcénél hektáronként négy tonna körül lesz – mondta el Képes Vince Ferenc, a Matyó Agrártermelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az elnök hozzátette, hogy idén malmi, euro- és takarmánybúza is termett. A gabonák minőségéről elmondható, hogy a fajtától és tápanyag ellátottságtól függően változó minőségűek.

Képes Vince Ferenc kiemelte, hogy ebben az évben magas termelési költségekkel és tavalyi évhez viszonyítva alacsony értékesítési árakkal kell számolniuk. Az aratást négy saját tulajdonú és nyolc bérelt kombájnnal, illetve a hozzá tartozó fuvareszközökkel végezték. A betakarítással párhuzamosan történik a tápanyag visszapótlása és a tarlóhántás a következő évi őszi káposztarepce-területeken. Ezt követi majd a talajjavító meszező anyag kijuttatása.

hmzs

Kapcsolódó hírek