Ugrás a tartalomhoz

Ars Sacra Fesztivál

Mezőkövesd hírei

Zenés irodalmi műsort tartottak városunkban „Kiáltás a békéért!” címmel. A rendezvényt az Ars Sacra Fesztivál országos programsorozat keretében szervezték meg.

A program elején dr. Medvegy János, a Szent László Egyházközség apát-plébánosa, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt, aki Ferenc pápa ukrajnai békével kapcsolatos gondolataiból idézett szeptember 24-én a Szent László templomban.

– Mindannyiunk kötelessége, akármilyen szerepben, hogy a béke emberei legyünk. Senki sem kivétel, senkinek sincs felhatalmazása, hogy félrefordítsa a tekintetét. Nem szabad nem észrevennünk, hogy a darabokban zajló 3. világháború, mely szemünk előtt történik, drámaian totális 3. világháborúvá ne válhatna. Ezért imádkozunk a békéért, dolgozunk a békéért – mondta dr. Medvegy János.

MŰSOR A fellépők színvonalas verses, prózai, énekes és zenei produkciókkal „kiáltottak” nagyot a békéért. A műsor irodalmi rendezője Kisné Dudás Mária, a zenei rendezője pedig Mozerné Horga Stefánia volt. A műsor témája a háború és a béke volt, melyben nagy hangsúlyt kapott a béke iránti vágy. Az irodalmi részben elsősorban versek hangoztak el, többek között Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kányádi Sándor, Babits Mihály és Juhász Gyula verseit hallgathatta meg a közönség, ezen felül mezőkövesdi szerzők alkotásai is elhangoztak. Emellett egy hadihajón játszódó hangjátékot is előadtak a szereplők.

A Szent László Kórus előadásában felcsendült például Antonin Dvoráktól az Égi szent béke, jöjj! és Kodály Zoltántól az Esti dal, de Mozart és Pachelbel kórusműve, valamint egy rockopera-részlet is elhangzott, míg Mozer Attila művészi orgonajátékkal örvendeztette meg a közönséget.

A műsorban fellépett: ifj. Barna György, Boels-Szabó Ágnes, Frankó Viktória, Gáspárné Ali Júlia, Gubáné Ináncsi Andrea, Dr. Hajdu András, K. Dudás Mária, Kormos Melinda, Kovács Mátyásné, Kozma Róbert, Mozer Attila, Mozer Boglárka, Nagyné Ócsai Erzsébet, Pethe Ákos, Szent László Kórus.

B. K.
 

Kapcsolódó hírek