Ugrás a tartalomhoz

Átadták a bölcsődét

Mezőkövesd hírei

Ünnepélyes keretek között átadták az új mezőkövesdi bölcsődét, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg.

Az ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, a városvezető a pályázat legfontosabb részleteit ismertette.
– Mezőkövesd Város Önkormányzata 2019. július 31-én pályázatot nyújtott be „Új bölcsődei férőhelyek létrehozása Mezőkövesden” címmel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül. A projektet 2020. április 3-án támogatásban részesítették, a támogatási szerződés 2020. május 14-én lépett hatályba, mely alapján a projektet 199 millió 990 ezer Ft-tal támogatták – mondta dr. Fekete Zoltán. Hangsúlyozta, az Illyés Gyula úton megvalósult beruházás során létrejött bölcsőde hasznos alapterülete 350 négyzetméter, a külső fedett terasz alapterülete pedig 40 négyzetméter. Kiemelte, a közbeszerzési eljárás eredményeként a legalacsonyabb érvényes ajánlat nettó 210 millió Ft volt, a benyújtott többlettámogatási igény mintegy 60 millió volt, a többlettámogatáson felül hiányzó 37 millió Ft-ot az önkormányzat saját forrásból biztosította. Hozzátette, 2020. július 16-án hatályba lépett szerződésmódosítással, a projekt támogatása bruttó 260 millió Ft-ra növekedett, a projekt teljes költsége pedig 297 millió Ft volt. Elmondta, hogy a kivitelező a Szilvási Építő Kft. lett, míg a terveket a Sáth és Társa Építész Iroda készítette.  Kiemelte, a munkaterületet 2021. október 5-én adták át, melyet a kivitelező 2022. augusztus 22-én adott vissza. Ezt követően megkezdődött az intézmény eszközbeszerzése és berendezése, majd a használatbavételi és bejegyzési eljárások zajlottak. Hangsúlyozta, Mezőkövesden eddig 108 bölcsődei férőhely volt a Deák Ferenc úti Csibe Bölcsődében, az új Mesekert Bölcsődében további 24 férőhely lesz, így összesen 132 férőhely van az önkormányzati intézményekben. Hozzátette, hogy hét új dolgozónak lesz munkahelye a teltházzal működő bölcsődében. A városvezető ezután megköszönte többek között a Magyar Kormánynak és Tállai András miniszterhelyettesnek a támogatását, valamint mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett az épület kivitelezésében.

JÖVő | Ezt követően Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, aki kiemelte, Mezőkövesd történetében jelentős nap lesz július 14-e, hiszen egy új épületet, egy új bölcsődét avatnak fel.
– Azt gondolom, hogy azaz önkormányzat gondolkodik és cselekszik jól, amelyik teljes egészében kiszolgálja a lakossági igényeket. A lakosság igényei sokrétűek, hiszen az oktatás és az egészségügy mellett közigazgatási, kulturális, vagy akár sport kérdésekben össztársadalmi érdekeket kell kiszolgálni. Ezzel együtt a legfontosabb az itt születendő gyermekek maximális kiszolgálása és ezért örvendetes ez a nap, mert sikerült bővíteni a bölcsődei férőhelyeket a mezőkövesdi önkormányzatnak – mondta Tállai András, aki hozzátette, ezzel az önkormányzat lefedi a város teljes lakossági igényét. Reményét fejezte ki, hogy a Magyar Kormány családtámogatási rendszere továbbra is ösztönzően hat majd a gyermekek születésére. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az önkormányzat gondolkodása és a kormány támogatási rendszere találkozott egymással, hiszen a bölcsődei férőhelyek létrehozása több éve kiemelt kormányzati program és cél. Elmondta, hogy Mezőkövesd az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődik, utak épülnek és iskolák újulnak meg, vagy a fürdőt fejlesztik, parkot, ligetet létesítenek, éppen ezért a város jó úton halad. Hozzátette, a gyermekek az első közösségi élményeiket fogják az új épületben megszerezni és megteszik majd az első lépéseket a felnőtté válás útján. Az elkészült épülethez gratulált az önkormányzatnak, dr. Fekete Zoltán polgármesternek és a képviselő-testületnek.

ÁLDÁS ÉS SZALAGÁTVÁGÁS | Ezután dr. Török László érseki tanácsos, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa kérte Isten áldását az elkészült beruházásra és megáldotta az épületet. Ezt követően Tállai András miniszterhelyettes, dr. Fekete Zoltán polgármester, Lázár Endréné, a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ intézményvezetője, valamint Prepuk Szabolcs, a Szilvási Építő Kft. műszaki igazgatója ünnepélyes szalagátvágással adta át az új bölcsődét július 14-én. Az ünnepség után a jelenlévők megtekinthették az új épületet, amit Vargáné Pap Edina mutatott be.

B. K.
 

Kapcsolódó hírek