Ugrás a tartalomhoz

„Az én Petőfim”

Mezőkövesd hírei


Zenés előadást tartott Jantyik Zsolt, Artisjus és MRToN díjas szövegíró, énekes, „Az én Petőfim” címmel a Városi Könyvtárban.

Jantyik Zsolt előadásában az egyebek mellett az identitásról, a reformkorról és olyan történetekről beszélt, amit kevésbé ismernek az emberek, az is kiderült például, hogy honnan ered a János vitéz című elbeszélő költemény címe.


– Számomra Petőfi egy géniusz volt, egy látnok, mitikus alak. Én már ötévesen megtanultam olvasni és nagyapámtól hatévesen megkaptam a Petőfi összest és ezzel megalapozta a magyar nyelvhez, valamint a költészethez fűződő szeretetemet. Petőfi érdekes alak volt, hiszen 19 éves korától 27 éves koráig több, mint 1000 verset írt, amiben benne vannak az epikus költeményei is, a János vitéz mellett az Apostol és a Helység kalapácsa is, amelyek nagy lélegzetű művek – mondta a szövegíró.

Kiemelte, felmerül a kérdés, hogy milyen ember lehet az, aki ilyen fiatalon nagyon mély gondolatokat közvetít, olyan komoly filozófiákat, ami egyenértékű Immanuel Kant, vagy Georg Wilhelm Friedrich Hegel filozófiáival, akik az élet értelmét keresték. Petőfi 26 évesen leírta a Szeptember végén című versben, hogy „Elhull a virág, eliramlik az élet”, ez az élet lényege, tette hozzá.

Az interaktív, mintegy másfél órás zenés előadásban Jantyik Zsolt énekelt, míg K. Dudás Mária elszavalta Petőfi Sándor: A magyarok Istene című verset augusztus 24-én.

B.K.

Kapcsolódó hírek