Ugrás a tartalomhoz

Balesetek: elkerülhetőek

Mezőkövesd hírei

A sebességtúllépés, az elsőbbségadás elmulasztása és a rossz kanyarodási gyakorlat okoz leggyakrabban személyi sérüléssel járó baleseteket – mondta el Varga Zoltán rendőrőrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Varga Zoltán hangsúlyozta, hogy a legfőbb baleseti ok a sebességtúllépés.

– Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy nemcsak a valós abszolút sebességtúllépés okoz problémát, hanem a relatív sebességtúllépést is, azaz, amikor a gépjárművezető ugyan a megengedett sebességgel halad, de az nem felel meg az út-, a látási- és időjárási viszonyoknak. Ez vezet leggyakrabban balesethez. Emellett nagyon sok baleset történik az elsőbbségadás elmulasztása, illetve a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt – emelte ki az osztályvezető, aki hozzátette, hogy a rendőrség rendszeresen, illetve szervezett akciók keretében is fokozott figyelmet fordít a kiemelt baleseti okok visszaszorítására. Az osztályvezető emellett a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek fontosságára is felhívta a figyelmet.

Varga Zoltán hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a biztonsági öv, illetve a gyermekbiztonsági rendszer használata. Elmondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság azt a célt tűzte ki erre az évre, hogy a biztonsági öv használók aránya meghaladja a 95%-ot.

– Észak-Magyarországon ez az arány 92%, ami jónak mondható, de természetesen mindent megteszünk a még jobb eredményért. Nagyon fontos, hogy használjuk a biztonsági övünket, hiszen egy esetleges balesetnél a biztonsági öv megvédi a sofőrt, az utast a komolyabb, súlyosabb sérüléstől. Sok olyan esetet láttam már, hogy nagyon súlyos balesetnél a biztonsági övnek köszönhetően apró sérülésekkel, vagy sérülés nélkül szálltak ki a kocsikból – emelte ki Varga Zoltán.

Annak érdekében, hogy minél többen használják a biztonsági rendszereket, folyamatosan akciókat tart a rendőrség, melyeknek a fő célja a figyelemfelhívás, hogy az öv életet menthet.

hmzs

Kapcsolódó hírek