Ugrás a tartalomhoz

Becsöngettek az általános iskolában

Mezőkövesd hírei

 
Tanévnyitó ünnepséggel indult a tanév a Mezőkövesdi Általános Iskolában.
A három tagintézményben szeptember 1-jén 8 órától tanévnyitó ünnepséggel kezdődött meg a 2023-2024-es tanév. Idén összesen nyolcszázötvennyolc tanuló ült be újra a padba a Mezőkövesdi Általános Iskolában. A székhelyiskola tanévnyitó ünnepségén az első évfolyamosok bevonulása és rövid műsor után Gáspár Erzsébet Ágnes intézményvezető köszöntötte a diákokat, a szülőket, a pedagógusokat, illetve külön az elsős tanulókat, majd a kis elsősök átvették a tanítónénik által készített ajándékot. Ezt követően Lázár Zoltán intézményvezető-helyettes ismertette az osztályfőnököket és néhány aktuális információval is szolgált a tanévkezdéssel kapcsolatban. Rövid, színvonalas műsor után az intézményvezető ünnepélyesen becsengetett, ezzel megnyitotta a 2023/2024-es tanévet.

Az évkezdéssel kapcsolatban Gáspár Erzsébet Ágnes intézményvezetővel beszélgettünk.

A vidéki tagiskolákkal együtt 103 elsős diák ül be az iskolapadba szeptemberben, tudtuk meg Gáspár Erzsébet Ágnestől, a Mezőkövesdi Általános Iskola intézményvezetőjétől, aki a tagiskolák létszámának megoszlásáról is beszélt.
– Legtöbben a székhelyiskolában vagyunk, ahol jelenleg 323 tanuló van, a Szent Imre Tagiskolában 265, míg a Mező Ferenc Tagiskolában 166 fő a tanulói létszám, a két vidéki iskolában összesen száznégyen fognak tanulni. A székhelyiskolában két osztályban 50 fő, míg a Mezőben és a Szent Imrében 20-20 fő, Cserépfaluban 13 fő kezdi meg az első osztályt – mondta Gáspár Erzsébet Ágnes. – Továbbra is iskolánk erőssége a gyermekközpontúság, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás. A törvényi változások miatt át kell dolgoznunk az iskola dokumentumait, a pedagógiai programot, a házirendet, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatot, de a fő célunk ezután is a gyermekközpontúság, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás marad. Emellett szem előtt tartjuk a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, törekszünk az iskolai lemorzsolódás, illetve a korai iskola elhagyás csökkentésére – hangsúlyozta az iskola vezetője.

Kiemelte, hogy az iskolában nincsen pedagógushiány, nyáron heten mentek nyugdíjba, és a megüresedett állásokat sikerült betölteni.
– A meghirdetett álláshelyekre jelentkeztek, így biztonságosan el tudtuk indítani a tanévet. A szakos ellátottság miatt vannak a tagiskolák között áttanítások, de aminek külön örülök, hogy három pályakezdő kolléga nyert felvételt. Van közöttük volt tanítvány is, de olyan is előfordult, hogy a pedagógus kijött egy személyes interjúra, ahol egyebek mellett bemutattuk neki az iskolát és délután már be is adta a pályázatát – mondta az intézményvezető.

SZABADIDŐ | Gáspár Erzsébet Ágnes hangsúlyozta, hogy az első és második osztályosoknál egész nap folyik az oktatás, ezért a tanítás és a szabadidős tevékenység váltakozik, így rugalmas napirend alakítható ki számukra.
– A tanítónénik mindig megtalálják, hogyan tölthetik el a legjobban a szabadidőt a gyerekek, vannak különféle fantázianevű szakkörök, mint például a digi-logi, vagy a könyvmoly szakkör. Az első három évfolyamon a heti öt testnevelés órából egyet fociedző tart, célunk az, hogy a gyerekek megszeressék a labdarúgást, a sportot – mondta az iskola vezetője. – Bízom benne, hogy az osztályfőnökök élnek a lehetőséggel és délután például közös főzést szerveznek a szülőkkel, vagy kerékpártúrát szerveznek a gyermekeknek. Ezzel kiválthatják a szakköröket, mert a felsősöket egy kicsit nehezebb benntartani az iskolában, ők már nagyrészt foci- és kézilabdaedzésre járnak. Nagy örömünkre szolgál az is, hogy sokan jelentkeztek alapfokú művészeti oktatásra. Mi biztosítjuk a lehetőséget, hogy kijárjanak hozzánk szolfézs, hangszeres és képzőművészeti oktatásra is, nagyon jó a kapcsolatunk a művészeti iskolával – emelte ki Gáspár Erzsébet Ágnes.

FEJLESZTÉS | Az intézményvezető elmondta, hogy a tagiskolákban elvégezték a szokásos nyári karbantartási és felújítási munkálatokat. Emellett a székhelyiskola elektromos hálózata is megújult.
– Köszönetet szeretnék mondani a Mezőkövesdi Tankerületi Központnak, ugyanis mi is bekerültünk az EFOP-4.1.12-22-2023-00013 számú „Elektromos Hálózat felújítása a Mezőkövesdi Tankerületi Központ hat intézményében” című projektbe, amire a Tankerület 277,5 millió Ft-ot nyert el támogatásként. Mivel az iskola munkaterület volt, ezért a nyári ügyeleteket a Mező Ferenc Tagiskolában tartottuk, ezért köszönet jár a tagiskola intézményvezetésének is, hogy helyet biztosítottak a számunkra – mondta Gáspár Erzsébet Ágnes. A pályázatnak köszönhetően sor került például az elosztószekrények modernizálására, az alumínium vezetékek, konnektorok és a kapcsolók cseréjére. Gáspár Erzsébet Ágnes kiemelte, hogy az EFOP-4.1.11-21-2021-00001 azonosító számú „Okostanterem az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése” c. projekt keretén belül folyamatban van egy  okostanterem kialakítása a székhelyintézményben, amelyet modern informatikai és digitális eszközökkel szerelnek majd fel.

Az intézmény vezetője az idei tanévvel kapcsolatos várakozásairól is beszélt.
– Szeretnék egy nyugodt tanévet, minél több boldog, vidám, mosolygós gyermekarcot. Természetesen szeretnék legalább olyan szakmai sikereket, mint amilyeneket tavaly elértünk, hiszen nagyon szép eredményeink voltak, különösen a sport területén. A szülőkkel is szeretném fenntartani a jó kapcsolatot, hiszen eredményt csak úgy tudunk elérni, ha a szülő, a pedagógus és a gyermek egy célért küzd – hangsúlyozta az iskola vezetője.

Gáspár Erzsébet Ágnes hozzátette, a tavalyi évben minden tagiskola elnyerte az ökoiskola címet, amit idén is szeretnének megőrizni.

B. K.

Kapcsolódó hírek