Ugrás a tartalomhoz

„Csellóval a tehetségekért” (videóval)

Mezőkövesd hírei

Megtartotta első tehetségnapját a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola mint Regisztrált Tehetségpont november 26-án.

 
 
A „Csellóval a tehetségekért” című egész napos rendezvényt a mezőkövesdi intézmény a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanáccsal közösen szervezte meg.
Az esemény elején Bartók Béla hangja szólt hozzánk hangfelvételről („A Kilenc csodaszarvas”). Mozerné Horga Stefánia intézményvezető köszöntője után, dr. Szilágyiné Pálkövi Mária, a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanács elnöke, közoktatási szakértő tartott előadást. Prezentációjában arról beszélt, miért jó zenei intézményeknek tehetségponttá válni. Vázolta a tehetségpontok feladatait, a tehetséggondozás folyamatát, kritériumait. Kiemelte, hogy az egyik előnye lehet a tehetségpontként való működésnek az, hogy több pályázati lehetőséggel is élhet az intézmény a Nemzeti Tehetségprogramnak köszönhetően. Hozzátette: A zeneiskola legfontosabb feladata a gyermekek zenei tehetségének felismerése, fejlesztése, amely bizonyítottan kihat más területeken elért eredményeikre, kreativitást, szorgalmat, kitartást tanít a növendékeknek, személyiségük fejlődik általa. Tehetségpontként lehetőség van arra, hogy magyarországi, illetve európai hálózathoz csatlakozva, más intézményekkel együttműködve új módszerekkel, gyakorlatokkal ismerkedjenek meg, amelyeket hasznosítani tudnak a növendékeik tanítása, fejlesztése során. 
A program folytatásaként a jelenlévő vendégek, tanárok, szakemberek jó gyakorlatokat ismerhettek meg, műhelymunkába nyerhettek bepillantást, megismerhettek különböző jó, akár követendő és elsajátítható gyakorlatokat.
A Konszonancia RZTT – tag Fiatal Tehetségekért Alapítvány Akkreditált Kiváló Tehetségpont óvodásoknak és szüleiknek készült jó gyakorlata után helyi jógyakorlatok bemutatására került sor. 
A csellóműhelybe – Csécsi Hajnalka és vendégtanárok, Péntekné Bíró Edit és Pető Áron segítségével pillanthattunk a kulisszák mögé.        
A képzőművész szakon tanuló növendékek Tóthné Gáspár Mária és Murányiné Klucsik Judit tanárnők vezetésével dolgoztak, – majd a „zene inspirálta” festményeiket rögtönzött kiállításon mutatták be. 
A délutáni program nyitányaként a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma és Közgazdasági Szakgimnáziumában – mint Akkreditált Kiváló Tehetségpont, Európai Tehetségpont – működő tehetséggondozást, tehetségfejlesztést szolgáló foglalkozásokkal, jó gyakorlatokkal ismertetett meg Juhász Jánosné igazgató és Rigó Attiláné „Tehetség és Fejlesztése” szakvizsgázott pedagógusok. 
A rendezvény zárásaként a III. Mátraderecskei Csellózenekari Tábor résztvevőinek közös produkcióját, koncertjét hallgathattuk meg.
B. K.

Kapcsolódó hírek