Ugrás a tartalomhoz

Érzelmi intelligencia

Mezőkövesd hírei

„Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása” címmel tartott előadást dr. Kádár Annamária egyetemi docens, pszichológus városunkban.

– Az önbecsülés a saját magunkhoz fűződő érzelmi viszonyulás, míg a küzdőképesség a rugalmas alkalmazkodó képességet jelenti, vagyis stresszhelyzetben mennyire tudjuk visszanyerni a működési állapotunkat. Ha van a 21. századnak két kulcskompetenciája, akkor az ez, hiszen a folyamatosan változó körülmények között mindig fontos, hogy alkalmazkodjunk és megoldjunk különböző helyzeteket – emelte ki a pszichológus.

Hangsúlyozta, a két kompetencia fejlesztése már gyermekkorban elkezdődik, amely nagyon lassú és hosszú folyamat. Kiemelte, ennek az egyik faktora, hogy a családi történetek és a személyes élettörténetek hogyan segítenek abban, hogy a gyerek úgy érezze, a világ egy jó hely, ahová érdemes volt megszületni. Hozzátette, kutatások mutatják ki, hogy minél többet tud egy gyerek a saját családjának a történetéről, annál magasabb az önbecsülése és a küzdőképessége. Hangsúlyozta, ezen kívül a rítusok, családi szertartások és különböző családi ünnepek -ahol lehetőség nyílik mesélni-, adják meg azt az alapot, amelyek segítenek megküzdeni a nehézségekkel.

Dr. Kádár Annamária az előadásban beszélt a témához kapcsolódó különböző kutatások eredményeiről, arról, hogyan meséljünk a gyerekeknek és hogyan osszuk be az időnket. Arról is említést tett, hogyan beszéljünk a múltról, jelenről és jövőről, illetve miért érdemes megírnunk a gyermekünk élettörténetét. Az eseményt május 26-án rendezték meg a Rózsa Liget Rendezvényközpontban.

B. K.
 

Kapcsolódó hírek