Ugrás a tartalomhoz

Fórum a közbiztonságról

Mezőkövesd hírei

Városunk közbiztonságával kapcsolatos témákról beszélgettek a jelenlévők a Rendezvényközpontban megtartott Közbiztonsági fórumon.

Elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester október 4-én köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, az elmúlt években kiemelten kezelték, hogy Mezőkövesd nyugodt európai kisváros legyen, ezért a közterület-felügyelet létszámát megduplázták, jelenleg öt közterület-felügyelő dolgozik a városban és a rendőrséggel folyamatos, szoros kapcsolatot ápol az önkormányzat.

– Ebben az évben az önkormányzat 7 millió Ft pluszpénzt juttat a rendőrségnek azon feladatok ellátására, melyeket Mezőkövesden fontosnak tartunk. Ugyanakkor 1 millió Ft-tal támogatjuk a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületet is, hogy a feladataikat minél jobb színvonalon lássák el és ezúton is köszönöm az önkéntes munkájukat – mondta dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, hogy jelenleg 23 térfigyelő kamera működik városunkban és 10 millió Ft-ot különítettek el a kamerarendszer további bővítésére.

A polgármester kiemelte, hogy 2023-ban összesen 331 közigazgatási eljárást indítottak és több mint 8,5 millió Ft-os bírságot szabtak ki azokra, akik a közösségi együttélés szabályait megszegték. Emellett 11 rendőrségi feljelentést is tettek, hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán, aki elmondta, hogy a lakosság a kozter@mezokovesd.hu e-mail címen tehet bejelentést a közbiztonsággal, vagy egyéb önkormányzati feladattal, például közvilágítással, vagy úthibákkal kapcsolatban.

A lakosok felszólalásaiban a közbiztonsággal kapcsolatos problémákról beszéltek, szó esett például az új pszichoaktív anyagok használatáról, illegális hulladéklerakókról, kiskorúakat érintő problémákról, bolti lopásokról, gyorshajtásról.

A fórumon dr. Fekete Zoltán polgármester, dr. Varga László rendőr ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője, Barczi Orsolya, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ vezetője és Dobóné dr. Kovács Adrienn, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Gyámügyi Osztályának vezetője válaszolt a felmerülő kérdésekre.

– Önkormányzatunk eljutott oda, hogy felszámolja azokat a területeket, ahová évek óta nagy mennyiségű szemét került. A Gergely utca 9. szám alól 200 köbméter szemetet vittünk el, az ingatlannak négy kiskorú tulajdonosa van. Ez hosszú évek alatt keletkezett, soha senki nem tett olyan bejelentést, hogy valaki odahordja a szemetet. A mai napig érvényben van az az önkormányzati rendeletünk, hogy aki segít beazonosítani és nyomra vezetni bennünket az illegális hulladék elhelyezést végző személlyel kapcsolatban, annak pénzjutalmat adunk. Ezt egyetlen egy esetben fizettük ki, mert mindenki azt mondja, hogy nem akarok belekeveredni, így viszont nagyon nehéz rendet tenni. Mi most elvittünk 200 köbméter hulladékot, ez több, mint 1 millió Ft kiadást jelent az önkormányzatnak, mert nekünk ezt ki kell fizetni. Természetesen folytatjuk tovább – mondta dr. Fekete Zoltán.

Dr. Varga László a lakossági jelzések fontosságára hívta fel a figyelmet.

– A rend az egy társadalmi termék, de ezt nem a rendőrség gyártja, mi ezt védjük. Ahhoz, hogy mi ezt megvédjük, ahhoz a társadalom összes szereplőjének a közös összefogására van szükség. Minden egyes emberére szükség van, akit zavar az, hogy szemetelnek, hogy a kiskorú nem megy haza, hogy pszichoaktív szerekkel élnek. Kell, hogy jelzést tegyenek, kell, hogy kérjék a segítségünket, a mi dolgunk az, hogy ezeket a helyén kezeljük, hogy vonuljunk, menjünk és kezeljük a problémákat, akkor tudjuk közösen a rendet megtartani, megőrizni. Ezt egyedül, magunkban nem tudjuk megoldani, ha nem kapjuk meg a szükséges információkat. Én bátorítanék mindenkit, hogy hívja a 112-es segélyhívószámot, vagy állítsák meg az utcán a rendőr kollégákat – mondta dr. Varga László. 

A kiskorú gyermekeket érintő kérdésekről Barczi Orsolya, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ vezetője és Dobóné dr. Kovács Adrienn, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Gyámügyi Osztályának vezetője beszélt a fórumon.

– A Gyermekjóléti Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ jelzőrendszert működtet, melynek a teljesség igénye nélkül tagjai a köznevelési és egészségügyi intézmények, a rendőrség, a gyámhivatal, tehát minden olyan szerv, aki kiskorúakkal kapcsolatba kerülhet a munkája során. Az állampolgárok szintén tagjai a jelzőrendszernek, tehát ha azt tapasztalják a lakókörnyezetükbe, hogy 18 év alatti gyermekek veszélyeztetése felmerül, akkor jelezzenek felénk, szóljanak, vagy írásban, telefonon is jelezhetnek. A kollégák meg fogják vizsgálni a veszélyeztetettség mértékét és amennyiben szükséges, a gyámhivatal felé jelzünk, akár javaslatot is teszünk hatósági intézkedésre – mondta Barczi Orsolya.

Dobóné dr. Kovács Adrienn szintén kiemelte a jelzések fontosságát.

– A kiskorúakkal kapcsolatban szeretném megerősíteni, hogy jelezzenek, ha kiskorú veszélyeztetését tapasztalják. Itt említették például az iskolai hiányzást, aminek megvan a rendje, ha valaki igazolatlanul hiányzik az iskolából, akkor először a szülőket értesítik, 50 óra hiányzást követően pedig már a gyámhatósághoz is eljut ez az információ. Ha az 50 tanórát elérjük, akkor kötelező elindítani a gyámhatóságon a védelembe vételi eljárást és a gyermekeket védelembe venni. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek bekerülnek a gyámhatóság látókörébe és onnantól kezdve a szülőket és a gyermekeket kötelezzük bizonyos magatartási szabályok betartására. Azt kérem mindenkitől, hogy jelezzenek, mert ha nincsenek konkrétumok, akkor nem tudunk mit csinálni, sem mi, sem a rendőrség és a Gyermekjóléti Központ – emelte ki Dobóné dr. Kovács Adrienn.

Az egyeztetés végén Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője osztotta meg a közbiztonsági helyzettel kapcsolatos gondolatait. Tállai András beszélt a közösségi médiában terjedő hírekről, amelyek szándékosan rossz hírét keltik a városnak.

– A fórumon hallhattuk, hogy vannak problémák Mezőkövesden, de ne állítsunk valótlanságot és ne járassuk le a várost. Önök láthatják, hogy kiáll a rendőrkapitányság, a hatóság, a polgármester, a jegyző, itt vannak a közterület-felügyelők, ők mindannyian azért dolgoznak, hogy biztonság és közbiztonság legyen a városban – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Kiemelte, a Magyar Kormány most indítja el a Gondosóra programot, amely ingyenesen igénybe vehető és 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető szolgáltatás. Hangsúlyozta, ha valakinek egészségügyi, vagy egyéb, például biztonsági kérdésben problémája van, akkor jelzést adhat és az illetékesek intézkednek. Hozzátette, a Gondosóra program terjesztése folyamatban van, első lépésben regisztrálni kell a www.gondosora.hu honlapon, és telefonon is meg fogják keresni a 65 év felettieket. Végezetül elmondta, hogy mindenki legyen büszke arra, amit a közbiztonság területén elért a város, mert Mezőkövesd élhető és biztonságos város, a felmerülő problémákat pedig együtt, a felsorolt szervek a lakossággal közösen le fogják küzdeni.

B. K.

Kapcsolódó hírek