Ugrás a tartalomhoz

Gépésztalálkozó

Mezőkövesd hírei

Felvonulással, cséplésbemutatóval és szakmai előadásokkal is várták az érdeklődőket a XXIV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón városunkban.

FELVONULÁS | A hagyományokhoz híven a veterán járművek felvonulásával kezdődött az egész napos rendezvény. A menetben egyebek mellett személygépkocsik, tehergépjárművek, traktorok, motorok és katonai járművek is felvonultak, összesen mintegy 200 veterán gépet csodálhattak meg az érdeklődök a Mátyás király út, Kavicsos-tó és Szabadidőpark, József Attila utca és Eötvös József utca útvonalon. Ezt követően bemutatták a menetben résztvevő gépeket a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum előtt, majd a béke jegyében a Z03-Z30 Mezőkövesd Postagalamb Egyesület galambokat röptetett a gépmúzeum udvaráról.

MEGNYITÓ | Az ünnepélyes megnyitón Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott ünnepi köszöntőt.
– A gépésztalálkozó komoly kulturális érték, felbecsülhetetlen és óriási értéke a városnak. Sokan "elirigylik" ezt Mezőkövesdtől, de azért van a mi városunkban, mert Mezőkövesdnek van egy olyan szülöttje, mint Hajdu Ráfis János, akinek az emlékezete és tisztelete betölti az egész rendezvényt. Azt gondolom, hogy nincs olyan ember, aki ne emlékezne rá, az életművére, életszeretetére, sokoldalúságára a mai napon. Ha kellett, könyvet írt, vagy faragott, a gyűjtés pedig a szenvedélyévé vált, olyan szenvedéllyé, amely sokunkat magával ragadott és ezért vagyunk itt immár huszonnegyedik alkalommal – mondta Tállai András.

Dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.
– Itt nem a gépeket ünnepeljük, a mai találkozó és felvonulás sem a gépekről szól, hanem az emberekről. Azokról szól, akik az anyagból munkaeszközt tudnak varázsolni, mert ez a sok anyag önmagában nem érne semmit, ha nem lennének olyan emberek, akik ezt összerakják és működtetik – mondta a városvezető.

Emellett dr. Medvegy János, a Szent László Egyházközség apát-plébánosa megáldotta a rendezvényt, míg Németh László, a Csepel-túra szervezője röviden megdicsérte városunk rendezettségét.

Az ünnepélyes megnyitón Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Kh. Alapítványának kuratóriumi elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményen Zelfel György magángyűjtő, a „Vácrátóti gépbarátok” cséplőbandájának tagja egy cséplőgépet adományozott a gépmúzeum részére, amiért adományozólevelet és ajándékcsomagot vehetett át. Tóth Ernő budapesti kertészmérnök köszönőlevelet kapott, amiért 2005 óta vezette a stabil- és lokomobil-, valamint a cséplési bemutatót. Ettől az évtől kezdődően már Farkas László magángyűjtő vezeti a gépésztalálkozó bemutatóit. Réz Gyula, nyugalmazott főmuzeológus egy traktormodellt ajándékozott a gépmúzeumnak, amiért szintén adományozólevelet kapott. Ezt követően váratlan és örömteli esemény történt a színpadon: ifj. Lipusz Csaba megkérte a barátnője kezét, melyre Soltész Anna igent mondott. A Nefelejcs Hotel felajánlásában wellness üdülést sorsoltak ki a veterán gépekkel érkezők között, Palkovics László igazgató Lukács Pált (Vácrátót) húzta ki szerencsés nyertesként. A megnyitót a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének vezetésével verses, prózai, énekes és néptáncos műsor színesítette.

BEMUTATÓ | Farkas László vezetésével bemutatták a kiállított stabil- és lokomobilokat, valamint mezőgazdasági gépeket és eszközöket a Koós portán. A budapesti Szekeres család, Varga László, a „Vácrátóti gépbarátok” cséplőbandája és Lukács Pál vezetésével gőzgépes cséplésbemutatót tartottak az ajándékba kapott cséplőgéppel. A bemutatón Zelfel György, Szalai Gyula és fiatalok közreműködtek.

ELŐADÁSOK | A program délután szakmai előadásokkal folytatódott a Gazdaházban. Lévay Sándor gépgyűjtő a gépmúzeum alapító-névadójáról, Hajdu Ráfis Jánosról emlékezett meg. Szilágyi Péter magánygyűjtő a 160 éve megalapított Kühne Gépgyárról és alapítójáról, Kühne Edéről tartott előadást. Ezt követően a 200 éve született Lábassy Jánosról emlékezett meg dr. Hentz Károly, nyugalmazott főmuzeológus és dr. Kovács Imre, megbízott múzeumigazgató. A szakmai program „Magyarok a kanadai prérin – Farmerek a tengeren túl” címmel dr. Tóth Gergely nyelvi lektor előadásával zárult. Ezt követően megkoszorúzták Lábassy János emléktábláját.

A folyamatos programok között kovácsbemutatót tartottak, valamint Lipusz Csaba múzeumfelelős gépész a gépmúzeum lokomobil-, stabilmotor- és traktorkülönlegességeit mutatta be szeptember 2-án.

B. K.

Kapcsolódó hírek