Ugrás a tartalomhoz

Harminc éves a Karitász

Megalapításának 30. évfordulóját ünnepli idén a Katolikus Karitász Mezőkövesdi Csoportja.

Harminc éves a Karitász

Megalapításának 30. évfordulóját ünnepli idén a Katolikus Karitász Mezőkövesdi Csoportja.

A jeles jubileum és a lateráni Szent János-bazilika felszentelésének jubileuma tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a Szent László templomban november 9-én. Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ igazgatója prédikációjában köszönetet mondott a mezőkövesdi csoport önkénteseinek az áldozatos szolgálatért. Beszélt az evangéliumról és XVI. Benedek pápa tevékenységéről, aki nagyon sokat segített a karitatív szervezeteken a tanításaival.

Az egyik tanításában azt mondja, hogy az egyháznak hármas küldetése van; az igehirdetés, a szentségek kiszolgáltatása, valamint a karitatív szolgálat és mind a három ugyanolyan fontos. Az egyháznak az igehirdetését, az evangelizációját a mai világban az egyháznak a karitatív szolgálata, vagyis a diakóniája teszi hitelessé a világ előtt. Az, hogy mi a katolikus egyház nevében és az evangélium szellemében tesszük a jót, ez nem csupán egy jóindulatú cselekmény a mi részünkről, ennél sokkal több

– emelte ki Árvai Ferenc atya.

Ezen felül egyebek mellett beszélt a karitatív szolgálat egyik fontos eleméről, az önkéntességről, valamint arról, hogy az egyház karitatív szolgálata szabad és megemlítette, hogy hazánkban 1931-ben született meg az újkori Karitász mozgalom. Árvai Ferenc a prédikáció után oklevelet adott át a csoport vezetőjének a 30 éves jubileum tiszteletére. Az ünnepi szentmisén Panyi Józsefné Marika, a Katolikus Karitász Mezőkövesdi Csoportjának vezetője számolt be a szervezet elmúlt 30 évben elvégzett munkájáról. Elmondta, hogy az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ igazgatója 1993 és 2008 között Jéger Károly pápai prelátus, a mezőkövesdi Szent László Egyházközség plébánosa volt, akinek a kezdeményezésére 30 fővel alakult meg a kövesdi Karitász csoport az Egyházközség nyugdíjas híveiből, a jelenlegi létszám 11 fő.

Szervezetünk igyekszik elődeink áldozatos és önzetlen, példamutató munkáját folytatni. A Karitász célja, a hozzánk forduló krízishelyzetben lévőknek, rászoruló családoknak és időseknek, bajbajutottaknak a támogatása, idős betegek látogatása, lelki gondozása. Jó érzéssel tölti el szívünket a szeretetből fakadó adakozás öröme, hiszen az Isten az önzetlen adakozót megajándékozza a szív békéjével

– mondta Panyi Józsefné Marika.

Kiemelte, hogy Kárpátaljára 80 szállítmányt juttattak el a nagy árvíz idején, Mezőkövesd gyűjtőközpontként vett részt a segélycsomagok továbbításában, míg a tiszaújlaki iskola építtetéséhez pénzbeli támogatással járult hozzá a Karitász és az ott élő gyerekek nyaraltatását négy éven keresztül megszervezték. Emellett Erdélybe is juttattak el segélyszállítmányokat és adományokat, tette hozzá. Ezen kívül az elmúlt években helyi felajánlóknak és a nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően sok adományt gyűjtöttek és továbbítottak például orgona, valamint temetőkerítés építésre és az utak rendbetételére. Megemlítette emellett az Idősek Napja és karácsony alkalmából rendezett ünnepségeket, a gyerekeknek szervezett kirándulásokat, iskolakezdéshez nyújtott támogatásokat. Kiemelte, hogy a Karitász gyűjtőhelye keddenként 8-12 óra között van nyitva, ahol szeretettel várják a felajánlásokat. Hozzátette, minden évben csatlakoznak a Karitász által meghirdetett „Egymillió csillag a szegényekért” és a „Tárjátok ki a szíveteket” gyűjtőakciókhoz, ezen kívül sikeres gyűjtést szerveztek az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült kárpátaljai magyarok számára. Panyi Józsefné Marika mindenkinek köszönetet mondott a segítségért, adományokért, megköszönte a csoport önkénteseinek az áldozatos, önzetlen munkáját. Külön köszönetet mondott Árvai Ferenc atyának a mezőkövesdi csoport részére nyújtott anyagi és egyéb támogatásért, valamint dr. Medvegy János apát-plébánosnak a mindenkori támogatásáért.

KIÁLLÍTÁS | „30 éves a Mezőkövesdi Karitász 1993-2023” címmel fotókiállítást láthatnak érdeklődők a Szent László templomban, a tárlatot a tervek szerint két hétig lehet megtekinteni.

B. K

Kapcsolódó hírek