Ugrás a tartalomhoz

IPOSZ-közgyűlés

Mezőkövesd hírei


Éves közgyűlést tartott a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestület november 8-án az Ipartestületi Székházban.

Az ülés az elnökség beszámolójával kezdődött. Tóth Imre elnök elmondta, hogy a tagoknak egyebek mellett tanácsadással, digitális adatszolgáltatással, könyveléssel, a vállalkozáshoz szükséges széleskörű tájékoztatással segítenek. Ezen kívül hangsúlyozta a fiatalítás és a digitális ügyintézés elsajátításának fontosságát. Beszélt arról is, hogy az IPOSZ mezőkövesdi szervezetének székházában választották meg idén az ipartestület vármegyei elnökét, Kovács Árpádot. Tóth Imre emellett a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestület pénzügyi helyzetéről is beszélt és köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette, támogatta a szervezet munkáját.


Németh László, az IPOSZ elnöke beszélt azokról a pályázatokról, melyeket az Ipartestület koordinál és a vállalkozások versenyképességét javítják. Kiemelte, örömteli, hogy több olyan ipartestület volt idén, aki belépett az IPOSZ-ba, a mezőkövesdi ipartestület régóta tagja az országos szervezetnek. Németh László elmondta, hogy a kis és mikro vállalkozások hazánkban és az Európai Unióban is több mint 70%-át adják a vállalkozásoknak és a foglalkoztatásnak közel a felét adják. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a települések meg tudják tartani a fiatalokat és az is, hogy a fiatalok vállalkozzanak, mert 40 éves kor alatt nagyon kevés a vállalkozó. Megemlítette a Vállalkozó Start II. Programot, amely a vállalkozóvá válást segíti elő és reményét fejezte ki, hogy a program hatására egyre többen fognak vállalkozni és a lakossági igényeket kielégíteni.

Tállai András beszélt az ország politikai és gazdaságpolitikai helyzetéről is. Kiemelte, hogy a gazdaságra jelentősen kihatnak a COVID következményei és a szomszédunkban zajló háború, amely gazdasági nehézségeket okoz. Hozzátette, hogy a vállalkozókra a fogyasztás csökkenése nagy hatással van, hiszen az emberek kevesebbet tudnak költeni az energiaválság és az ezzel együtt járó infláció miatt. A kormány idei célja az infláció letörése, amely sikeresnek ígérkezik, hiszen novemberben és decemberben egyszámjegyű lesz az infláció, mondta Tállai András, aki az európai uniós forrásokkal kapcsolatban is megosztotta a gondolatait.

Dr. Fekete Zoltán polgármester elsőként az Ipartestületi Székház hasznosításáról beszélt. Elmondta, hogy van olyan épület a városban, ahol a tagok összegyűlhetnek és kisebb irodát is tudnak biztosítani a szervezet számára, ehhez felajánlotta az önkormányzat segítségét. Kiemelte, hogy iparosokra nagy szüksége van a városnak, ehhez kapcsolódóan beszélt a fiatalítás fontosságáról és szorgalmazta a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziummal való együttműködést. Emellett hagyományteremtő szándékkal iparosbál megszervezéséről is beszélt, melyhez szintén felajánlotta az önkormányzat támogatását.

Az esemény végén a jubiláló tagokat köszöntötte Tóth Imre elnök. Az IPOSZ-díjat Vámos István vehette át Németh Lászlótól, Vámos István 50 éves ipartestületi tagságáért is elismerést kapott.

B. K. 

Kapcsolódó hírek