Ugrás a tartalomhoz

Iskolakezdés a Szent Lászlóban

Mezőkövesd hírei

Összesen 637 tanuló számára csengetnek be szeptember 1-jén a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikumban, közülük 133 diák most kezdi el középfokú tanulmányait – mondta el Rigó Attiláné igazgató, aki hozzátette, hogy a 2023/2024-es tanévben több változás is lesz az érettségi vizsgák és a szakképzés átalakítása miatt.

Az új tanévben 14 gimnáziumi és 10 technikumi osztályban kezdődik meg az oktatás az intézményben. Emellett az érettségi utáni szakképzésben felmenő osztály, a 2/14 logisztikai technikus csoport, valamint a felnőttek szakmai oktatása keretében a kisgyermekgondozó, -nevelő csoport tagjai is folytatják tanulmányait.

A nappali képzésben tanuló 637 diák közül 364 fiatal a gimnáziumi, míg 273-an a technikumi képzésben tanulnak szeptembertől.

VÁLTOZÁSOK | A 2023/2024-es tanévben jelentősen változik az érettségi vizsga és a szakképzési rendszer is, mely érinti a mezőkövesdi középiskolát is.
– Ennek a tanévnek a végén már valamennyi tárgyból valamennyi érintett tanulónk a 2020-as NAT-ra épülő új érettségi követelmények szerint fog érettségi vizsgát tenni, függetlenül attól, hogy mikor lépett be a középfokú oktatás rendszerébe. A szakképzés átalakulása következtében e tanév végén csak a három gimnáziumi osztály búcsúzik az alma matertől, mert a technikumi osztályokban ötéves képzésben résztvevők oktatása 2023/2024-es tanévet követően tovább folytatódik – ismertette a főbb változásokat az igazgató.

KÉPZÉSEK | Az elmúlt évekhez hasonlóan az intézmény négy- és hatosztályos gimnáziumi képzéseire a jelentkezési létszám stabil, míg a nyelvi előkészítő osztály népszerűsítésére a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni az iskola.
A technikumi képzésben résztvevők a Rendészet és közszolgálat ágazaton belül a rendészeti technikus szakmát, a Gazdálkodás és menedzsment ágazaton alapvetően a vállalkozási ügyviteli ügyintézői szakmát választották, míg az Oktatási ágazaton belül oktatási szakasszisztenseket képeznek.

LEHETŐSÉG | Négy új képzést, tanfolyamot is meghirdetett az iskola erre a tanévre.
– Az első ilyen képzés a logisztikai technikusi, kétéves képzésünk, mely érettségi utáni, nappali munkarendes képzés. A képzés raktározás, szállítmányozás, egyéb logisztikai készletezési folyamatok, szervezési feladatok iránt érdeklődők számára ideális. A kétéves kisgyermekgondozó, -nevelő képzésünket pedig azoknak javasoljuk, akik türelemmel fordulnak a gyermekek felé, ők a 0–3 éves kisgyermekek gondozásával, nevelésével kapcsolatos feladatokat sajátíthatják el. Folyamatban van a dajka szakképesítés megszerzésére irányuló tanfolyam bevezetése is. Ugyanilyen keretek között szeretnénk megvalósítani a sportedző, sportszervező tanfolyamot dinamikus és taktikai sportlövész területen – mondta el Rigó Attiláné, aki hozzáfűzte, hogy az intézmény pedagógusi létszáma, szakos ellátottsága megfelelő, mely részben annak is köszönhető, hogy a Szent László és a felsőoktatási intézményekkel kiváló az együttműködésük, sok végzős hallgató a mezőkövesdi középiskolában gyakorol, akik közül többen szeretnének az intézményben dolgozni.

Az elmúlt évek gyakorlatához hűen idén is elérhető lesz a diákoknak az úszásoktatás, illetve a délutáni tehetséggondozó szakkörök. A Határtalanul programra újból pályázatot adott be az iskola, az eredményt még várják.
hmzs

Kapcsolódó hírek