Ugrás a tartalomhoz

Iskolakezdés és közlekedésbiztonság

Mezőkövesd hírei

Szeptember 1-jével elkezdődik az iskola és ezzel együtt fokozott figyelmet kap a közlekedésbiztonság is városunkban.

A tanév kezdete egyben a város közlekedésére is nagy mértékben kihat. A reggeli és délutáni órákban jelentősen megnő a gyalogos, kerékpáros és az autós forgalom, főként az iskolák körül.
– Kérnénk mindenkit, hogy otthon hívják fel a gyermekek figyelmét a közlekedés szabályaira, használják a gyalogátkelőhelyeket és figyeljenek oda egymásra is! Nagyon jó, amikor több gyerek együtt közlekedik, tudják egymást figyelmeztetni, hol és hogyan közlekedjenek – emelte ki a gyalogos közlekedés kapcsán Varga Zoltán, rendőrőrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Több diákot autóval visznek az iskolába, az esetleges szabálytalan parkolás pedig közlekedésbiztonsági szempontból további veszélyforrásokat hordoz magában.
– Sajnos ezzel kapcsolatban azt kell elmondanom, hogy mindenki az iskolaajtóhoz legközelebbi helyen szeretne megállni, azonban az általában már foglalt. Tehát készüljünk fel arra, hogy kicsit távolabb kell megállnunk az autónkkal és onnan sétálunk el az intézmény ajtajáig! Ha például 100 méterrel arrébb állunk meg, az egypercese sétát jelent. Ne sajnáljuk ezt a kis időt, mert ez sok esetben megóv minket veszélyes helyzetektől! – tette hozzá a rendőrőrnagy.

Az osztályvezető kiemelte, hogy rendszeresen problémát okoz, hogy a Mátyás király utcán található oktatási intézmények előtt szabálytalanul parkolnak le a szülők.
– Számos esetben érkezett jelzés, hogy a Szent István Katolikus Általános Iskola és a Szent Imre Tagiskola előtt a gyermeket iskolába kísérő szülők szabálytalanul parkolnak. A katolikus iskola előtt például a záróvonal miatt nem is lehet megállni, hiszen a KRESZ meghatározza, hogy a gépjármű és a záróvonal között minimum háromméteres távolságnak kell lenni, azonban, ha egy autó ezen a szakaszon leparkol, akkor ez az előírás nem teljesül. Ilyen helyen megállni tilos, bármilyen tábla is van kitéve. Ha valaki mégis leparkol, egy arra közlekedő másik járművet arra kényszerít, hogy átlépje a záróvonalat, ez nem csak szabálysértő, de balesetveszélyes is. A Szent Imre Tagiskola előtt pedig rendszeres probléma, hogy a gyalogátkelőhely előtt és után szabálytalanul állnak meg az autósok, sőt olyan jelzés is érkezett, hogy a járművezető a zebrát elfoglalva parkolt. Figyelni kell arra, hogy a gyalogátkelőhely előtt 5 méteren belül, utána pedig 1 méteren belül nem szabad megállni – emelte ki Varga Zoltán.

Szeptembertől a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést végez majd az érintett területeken a probléma megszüntetése érdekében.
– Ebben az évben kiemelten fogjuk ezen parkolási problémákat kezelni, ellenőrizni. Szabálytalanság észlelése esetén pedig intézkedni fogunk, amely akár szankciókat is vonhat maga után – hangsúlyozta az osztályvezető.  

Varga Zoltán hozzátette, hogy szeptember 1-je után az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is működni fog az „Iskola rendőre” program, melynek keretében a mezőkövesdi rendőrök jelen lesznek az iskolák előtti gyalogátkelőhelyeknél, hogy segítsék a gyermekek úttesten való átkelését.
hmzs

Kapcsolódó hírek