Ugrás a tartalomhoz

Kampánnyal a csalók ellen

Mezőkövesd hírei

A bankok nevében telefonáló csalók tovább szedik áldozataikat. Ezen bűncselekmények megelőzése érdekében kampányt szervezett a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság.

A mezőkövesdi rendőrök a tavaszi akció keretében a legveszélyeztetettebb korosztály, az idősek számára tájékoztatásokat, előadásokat szerveznek. Első ízben a mezőkövesdi Matyó Nagymama Klub és a cserépfalui Nyugdíjas Klubban tartottak prevenciós előadásokat – olvasható a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közleményében.

hmzs

(Fotó: Mezőkövesdi Rendőrkapitányság)

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közleménye:

KULCS A BIZTONSÁGHOZ

A Rendőrség minden erőfeszítése ellenére a bankok nevében telefonáló csalók tovább szedik áldozataikat.

Az utóbbi időben a sértetteteket telefonon keresték meg a magukat banki alkalmazottnak kiadó elkövetők, hogy a számlájukról nagy összegű vásárlást indítottak. Amennyiben pedig azt nem a sértett kezdeményezte, akkor azonnal telepítsen egy a csalók által biztonsági szoftvernek nevezett alkalmazást a telefonjára. A telepítés után - melyhez a csalók instrukciókat is adtak – a sértettnek be kellett lépni a webbankjába. Később az áldozat már csak azt észlelte, hogy a számlájáról az elkövetők több millió forintot utaltak el.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság területén az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb az idős korosztály, mivel életkorukból és hiányos informatikai ismeretekből kifolyólag nagyobb valószínűséggel válnak kiberbűnözők célpontjává. Azonban bárki áldozatul eshet a csalóknak.

Tavaszi kampányunk keretében, az elmúlt héten a mezőkövesdi Matyó Nagymama Klub és a cserépfalui Nyugdíjas Klubban tartottak a  prevenciós előadásokat, annak érdekében hogy az idős korosztály:

- Ismerje meg és sajátítsa el a biztonságos magatartásformákat, viselkedési módokat, a személyes biztonság feltételeit és tudjon is ennek érdekében tenni.

- Tudja felismerni a veszélyeket és olyan magatartási formákat kialakítani, melyek az áldozattá válás megelőzését szolgálják.

A rendőrség azt kéri, hogy semmilyen szervezet, vagy pénzintézet kérésére se telepítsen alkalmazást a telefonjára, digitális eszközére, ezen túl legyen gyanús minden banki telefonhívás, kérdezze meg az ügyintéző nevét és a visszahívási lehetőségét. Bontsa a vonalat és a bank hivatalos telefonszámán hívja vissza a pénzintézetet és ott kérje az ügyintézőt.

Azt is fontos tudni, hogy a bankok nem utasítják arra, hogy programot telepítsen a digitális eszközére, a bankok nem sürgetik, a gyanús tranzakciókat pedig általában egy ellenőrző telefonhívást követően megszakítják!

Ne feledje, a csalók csak akkor férnek hozzá az adataihoz, ha Ön azt lehetővé teszi számukra!

További információk elérhetőek: www.kiberpajzs.hu

Kapcsolódó hírek