Ugrás a tartalomhoz

Kertünk értékeiből

Mezőkövesd hírei

Szomorú Miklós kertészmérnök előadása és a „Matyóföld legszebb kertjei” díjátadó ünnepség mellett sütemény-, lekvár- és tökversenyt is szerveztek a XI. Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállítás keretében.

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni” címmel tartott előadást Szomorú Miklós kertészmérnök.

– A legfontosabb az, hogy hagyjunk fel a műtrágyával és a permetszerekkel, én már semmit nem használok kb. tíz éve és sokkal egészségesebb lett az egész kert. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek betegségek a kertemben, hiszen vannak lisztharmatos fák, van levéltetű és atka, de ezekre is szükség van a kertben. Fel kell építeni ezt a kis rendszert, 3-5 év alatt egy nagyon szép ökológiai körforgást ki lehet alakítani – hangsúlyozta Szomorú Miklós, aki a talaj szerepét is kiemelte az előadásban. Ha jó talaj van, amelyben benne vannak a tápanyagok, a mikro- és makroelemek, valamint a szervesanyagok, akkor a növény is egészséges lesz, mondta a szakember. – A talaj javításának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a komposztálás, amelyet magunk is végezhetünk, de vannak már komposzttelepek, ahol vásárolhatunk belőle. A komposztban tartósan és hosszan felvehetőek a tápanyagok, nem lehet túladagolni, akár 10-20 centiméter vastagon is teríthetjük a földre, de be is forgathatjuk. A mintegy másfélórás előadást szeptember 15-én tartották meg a Rendezvényközpontban.

DÍJÁTADÓ | Tizenkilencen kaptak elismerést a „Matyóföld legszebb kertjei” díjátadó ünnepségen szeptember 15-én. Az eseményen Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a versenyt Német Mária, a zsűri elnöke értékelte röviden, aki a kert és a kertészkedés szépségeiről is megosztotta gondolatait.

A díszkert kategóriában Ficzere Tamás szerezte meg az első helyet Bajzáth Péterné előtt, a balkonkert kategóriában Miklósiné Karkl Nikolett, az előkert kategóriában Guba Istvánné végzett az első helyen. A vegyeskert kategóriában Tóth Mártonné lett az első, a második helyet Korpás Lászlóné és Gál-Kis Istvánné szerezte meg, míg a harmadik pozícióban Nyitrai Istvánné végzett és különdíjat kapott Divinyi-Jakab Anett.

A természetbarát vegyeskert kategóriát Petrán Lajos, a gyermekbarát vegyeskert kategóriát Aranyosi Imréné, míg a junior vegyeskert kategóriát Lukács Balázs nyerte meg, a legidősebb kertművelő kategóriában Tóth Endre lett az első.

A tündérkert kategóriában a Cseperedő Óvoda győzött, a konyhakert kategóriában Guba Tiborné és Bíró Árpádné diadalmaskodott, míg emléklapot vehetett át Nyikes Imréné, Kis Viktor és Csirmaz József. A díjakat, elismeréseket Szomorú Miklós kertészmérnök adta át.

ÍZEK | A Matyó Kertbarát Egyesület az általa szervezett kiállítás kapcsán ez alkalommal is meghirdette a lekvár- és süteményversenyét, valamint keresték Matyóföld legnagyobbra nőtt tökét is. Az eredményhirdetést szeptember 16-án tartották meg, ekkor adták át a süteményverseny, valamint a Matyóföld legnagyobb töke verseny díjait is.

Az eseményen Herkely Károly, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd pedig az értékelő bizottságok vezetői adták át kategóriánként a díjakat.

A lekvárversenyre beérkezett 25 lekvárból 18 egyféle, 7 pedig vegyes gyümölcsökből készült. Emellett kilenc szörp és négy zöldséglekvár is indult az ízek megméretésén. Első díjat érdemelt Nyikes Lászlóné som-, berkenye-, bodzalekvárja, Kispál Józsefné birsalma-, szőlő-, illetve birsalma-szőlő vegyes lekvárja, Kövesdi Katalin birslekvárja, valamint a Forrás Szakiskola Fekete ribizli- és eperlekvárja.

Második helyezést ért el Lőcsös Ilona fekete berkenye-, a Forrás Szakiskola ribizlilekvárja, Kispál Józsefné szederlekvárja, Pál Mártonné fehérmézszilva-füge vegyes lekvárja. Harmadik lett Marczis László vegyes gyümölcs, Százi Józsefné cékla-alma-narancs, Kispál Józsefné meggy-ropogós cseresznye, Nyikes Lászlóné galagonya-birs vegyes lekvárja, Nyitrai Istvánné bodza-, Kinczel Brigitta füge-, Murányi Istvánné szilva-, Pál Mártonné meggy-, valamint a Forrás Szakiskola cukormentes csipkebogyó- és birsalmalekvárja.  

A sütemények közül az első helyet Molnárné Zsolnai Melinda érte el gyümölcsös kosárkáival, míg almás pudingos édességével Guba Márta lett a második. Béres-Kriston Olívia pisztáciás szilvalekváros linzerével harmadik helyen végzett, Nyikes Lászlóné tökmagos pogácsája különdíjban részesült.

A „Matyóföld legnagyobb töke” verseny első helyezettje Fügedi Zalán (Forrás Oktatási Központ) lett 65 kg-os zöldségével, míg a második Paczók Zoltán, a harmadik pedig Kovács István és Persze László közös termése lett.

Az esemény zárásaként Herkely Károly elnök átadta a Mezőkövesd Város Önkormányzata által felajánlott két különdíjat is, melyet a zöldségkiállításon való rendszeres jelenlétért a tardi Forrás Iskola és Balog István és Balog Istvánné méhészek vehettek át.

HMZS és B. K.

Matyóföld legszebb kertjei verseny díjazottjai:

Díszkert kategória:
1. Ficzere Tamás
2. Bajzáth Péterné

Balkonkert kategória:
1. Miklósiné Karkl Nikolett

Előkert kategória:
1. Guba Istvánné

Vegyeskert kategória:
1. Tóth Mártonné
2. Korpás Lászlóné
2. Gál-Kis Istvánné
3. Nyitrai Istvánné
Különdíj: Divinyi-Jakab Anett

Természetbarát vegyeskert kategória:
1. Petrán Lajos

Gyermekbarát vegyeskert kategória:
1. Aranyosi Imréné

Junior vegyeskert kategória:
1. Lukács Balázs

Legidősebb kertművelő kategória:
1. Tóth Endre

Tündérkert kategória:
1. Cseperedő Óvoda

Konyhakert kategória:
1. Guba Tiborné
1. Bíró Árpádné

Emléklapot kapott:
Kis Viktor
Nyikes Imréné
Csirmaz József
 

Kapcsolódó hírek