Ugrás a tartalomhoz

Kettős évfordulót ünnepeltek a mezőkövesdi református templomban

Mezőkövesd hírei

Dr. Benke György lelkész-professzort 90., kedves feleségét dr. Benke Györgyné Király Ildikó asszonyt 80. születésnapján köszöntötték a gyülekezet tagjai.

Gordosné Balogh Eszter lelkipásztor megható énekkel örvendeztette meg az ünnepelteket és jelképes ajándékot adott át, melyen a régi és az új református templom vonalai rajzolódnak ki, hisz dr. Benke György 1972–1983 között Mezőkövesden lelkipásztorként szolgált. Innen a Sárospataki Tudományos Gyűjtemények igazgatói posztjára nevezték ki.

Volt egyházkerületi főjegyző, majd a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanszékvezető tanára, majd dékánja.

Több műve is megjelent az elmúlt évek során. Legutóbbi munkája 2021-ben, Idézetek, naplójegyzetek gyűjteményét tartalmazza, melyek megérintették lelkét, hisz mások vélekedései segítenek, vagy akadályoznak a jó döntések meghozatalában.

A mai napig feleségével együtt aktív tagjai a gyülekezetnek. Helyettesítéseket látnak el, előadások megtartására hívják az egyháztörténelemből, az egyházkerületből.

Mindkettőjükre nagyon illik Jókai Anna azon mondása, hogy „A szellem műhelyében nincsenek nyugdíjasok.”

Az idézetgyűjteményből vett részlettel szeretném zárni megemlékezésemet.

Johannes Calvin (Kálvin János)

„Ha az ember csak a saját értelmére támaszkodik, és a földhözragadt vágyai kiteljesedésében látja élete értelmét, nem értheti meg, hogyan is kormányozza Isten ezt a világot. Vagy ha az emberekre néz is, azok minden ismerete és bölcsessége hiábavaló és haszontalan, hogy élete értelmét megismerje. De ha megérti, hogy Isten nem azért teremtette az embert, hogy rövid ideig virágozzék e földön, és csak addig legyen öröme, amíg e testben él. Ezt pedig akkor érti meg, ha feljebb emeli szívét, reménységét a földi terheknél, beteljesedéseknél és csalódásoknál.”

Kívánunk számukra Istentől áldott, egészségben gazdag további szép éveket!

Rné

Kapcsolódó hírek