Ugrás a tartalomhoz

Kezdődik az óvoda: új és felújított játékok, színes programok

Mezőkövesd hírei

Összesen 475 óvodás számára kezdődik meg a 2023/2024-es nevelési év városunkban, közülük 175 kisgyermek lép be először az óvodába szeptembertől – tudtuk meg Lázár Endrénétől, a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ vezetőjétől.

A Mezőkövesdi óvoda és Bölcsőde és Élelmezési Központ 4 óvodával és 2 bölcsődével működik.
– Az óvodában összesen 20 csoport, a bölcsődékben pedig 11 csoport indul az idei nevelési évben. A 20 óvodai csoportban 475 gyermek van, közülük 157 gyermek idén kezdi meg az óvodát. Ez a gyermeklétszám az elmúlt évekhez képest soknak mondható. A Deák Ferenc úti bölcsődében 108 kisgyermekkel, az augusztus 21-én megnyitott új, Illyés Gyula úti bölcsőde 24 kisgyermekkel működik, teljes létszámmal üzemel a két bölcsőde. Emellett az óvodákban is szinte teljes létszámmal működnek, 23-25 fős csoportokkal – emelte ki az intézményvezető.

Az új nevelési év kezdetére felújították, lefestették az udvari játékokat. Emellett az Egri úti Székhelyóvoda új kültéri játékkal is gazdagodott.
 – Még a nyár elején Vár az ovi! címmel jótékonysági családi rendezvényt szerveztünk, melynek a bevételéből szerettünk volna új udvari játékot vásárolni. Nagyon sok pénz összegyűlt, azonban nem volt elég arra, hogy a megálmodott eszközt megvegyük. Ezért kéréssel fordultunk dr. Fekete Zoltán polgármester úrhoz, hogy szeretnénk, ha támogatná az új játék beszerzését. Itt szeretném köszönetünket és hálánkat kifejezni polgármester úrnak, hogy támogatta ezt az elképzelésünket, és ugyanannyi pénzzel, mint ami a jótékonysági eseményen összegyűlt, hozzájárult a modern, fém, Pálma 3 játszóház megvásárlásához, mely egyedülálló Mezőkövesd óvodáiban. Remélhetőleg a többi tagóvodában is lehetőségünk lesz rá, hogy hasonló eszközökkel tudjuk bővíteni az udvari játékokat – mondta el Lázár Endréné.

A Székhelyóvoda a 2023–2026. közötti időszakra elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. Az ehhez kapcsolódó program ebben az évben elindul.
– Október 10-én lesz az első bázisintézményi rendezvényünk, amelyre az ország egész területéről, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből fognak érkezni pedagógusok. Az eseményre meghívtuk a kézdivásárhelyi testvéróvodánkat is. A bázisintézményi programunknak az első modulját fogjuk bemutatni, ami a kisgyermekkori idegennyelv, konkrétan az angol nyelv oktatásáról fog szólni, erről láthatnak majd bemutatót a résztvevő pedagógusok – foglalta össze a vezető.

Mint minden nevelési évnek, így az idei esztendőnek is lesz egy központi témája, tematikája. A 2023-24. a zene éve lesz a mezőkövesdi óvodában, melynek keretében a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc és zene tagozatának szoros közreműködésével számos programot szerveznek mind a négy tagóvodában. Elsőként már szeptember elején minden tagóvodában hangszeres bemutatót tart majd a Művészeti Iskola a gyerekeknek és szülőknek.

Szeptember 27-én Mihály napi vásárt szerveznek, melyben a zeneiskola hangszeresei és néptáncosai is részt vesznek majd.

A következő közös program a Meseösvény lesz október 11-én. Ez alkalommal az Egerecske című mesét dolgozzák majd fel Fekete Zoltánné óvónő vezetésével, melybe a zenészek és a néptáncosok is becsatlakoznak: a hangszerek az állatok hangján szólalnak majd meg, újrahasznosított hangszereket is készítenek. A mese vége pedig egy lakodalom, amelyben a néptáncosok fognak szerepet kapni és egy táncos mulatság zárja majd ezt az óvodai eseményt.

Az első adventi gyertyagyújtás alkalmából a zeneiskola közreműködésével egy zenés, énekes produkcióval készülnek az óvodások a Székhelyóvodában.

Mindezen túl a korábbi évekhez hasonlóan minden tagintézményben lesz például autómentes nap, zöldségnap, tökfaragó verseny, szüreti mulatság, 3D-s ovimozi, bábelőadások, az óvodások idén is ellátogatnak a gépmúzeumba, továbbá lesz Mikulás ünnepség és adventi gyertyagyújtás is.
hmzs

Kapcsolódó hírek