Ugrás a tartalomhoz

Kölcsey költészetét elemezték

Mezőkövesd hírei

Kölcsey Ferenc életét és munkásságát vették górcső alá az Irodalmi Kávéház Klub tagjai a 2013-as év első összejövetelén.

A Gyermekkönyvtárban lebonyolított eseményt a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan rendezték meg január 9-én. Az összejövetel nem véletlenül Kölcsey Ferenc munkásságát célozta meg, hiszen a Magyar Kultúra Napja, január 22-e, a Himnusz megírásának befejezéséhez, azaz a Himnusz megszületésének napjához kapcsolódik. Emellett ebben az esztendőben emlékezünk meg a költő halálának 175.évfordulójára.
Kölcsey életét és költészetét a hazaszeretet és embertársaink szeretete határozta meg, emellett kiemelkedő jelentőségű az értekező prózája, valamint a politikai tevékenysége.
„A szakértők, hozzáértők sokat vitatkoznak azon, hogy Kölcsey mely területen alkotott jelentősebbet. Kölcsey költészete kiemelkedő, de ez elmondható az értekező prózájáról is, hiszen Bajza Józseffel együtt ők teremtették meg a magyar kritikát. A költő politikai téren is nagyot alkotott, miután említésre méltó beszédeket tartott a szatmári megyegyűléseken, emellett az 1832-36-os reformkori országgyűlés egyik legjelentősebb politikusa volt.” – emelte ki Török Ferenc, az Irodalmi Kávéház Klub vezetője.


Tartalmas előadások

Az Irodalmi Kávéház Klub tagjai az elkövetezendő hónapokban is ismert költők életét és munkásságát fogják elemezni. A klub tagjai József Attila, Arany János, valamint Berzsenyi Dániel mellett többek között Szent István és Mátyás király magyar költészetben való megjelenését is elemezni fogják 2013-ban. A klub foglalkozások mellett kirándulások is szerepelnek a programban. A szervezet tagjai februárban Batsányi János költészetét fogják feldolgozni.

Kapcsolódó hírek