Ugrás a tartalomhoz

Kutyameleg: hasznos tanácsok gazdiknak nyárra

Mezőkövesd hírei

Reggeli vagy késő délutáni séta, sok víz, árnyékos, hűvös hely, pancsoló – ezek a legfontosabb dolgok, amelyekre jó, ha figyelünk annak érdekében, hogy kutyánk számára is elviselhetővé tegyük a forró nyári hónapokat, illetve elkerülhessük azt, hogy kedvencünk akár hőgutát kapjon – emelte ki Molnárné Kelemen Viktória, a mezőkövesdi Pamacs Kutya Mentés vezetője.

A nagy meleg, a tűző nap nemcsak ránk emberekre, hanem házi kedvenceinkre is veszélyes. A felelős gazdi kellő odafigyeléssel megvédheti kutyáját a forróságtól, annak akár súlyos következményeitől.


– Mi, emberek sem szeretünk a legforróbb órákban a szabadban tartózkodni. Ezt szem előtt kell tartani akkor is, ha a kutyánkkal sétálni szeretnénk. Ezért fontos, hogy nyáron inkább a kora reggeli, 7-8 óra körüli, valamint a késő délutáni, kora esti órákban (20-21 óra) induljunk ki a szabadba kedvencünkkel – mondta el Molnárné Kelemen Viktória, aki hozzátette, hogy ezzel nemcsak a hőgutát kerülhetjük el, hanem azt is, hogy a kutyánk mancsai a forró betonon megégjenek.

Ha pedig hosszabb sétára indul valaki a kutyusával, akkor ne csak a gazdi, hanem a kutya ivásáról is gondoskodjunk, például az erre a célra kialakított itatóüveg segítségével.

A meleget a nagytestű, nagyobb szőrű kutyák nehezebben viselik, testhőmérsékletük is hamar megnő, ezért fokozott odafigyelést igényelnek a nyári hónapokban.

– Nagyon fontos, ha kertes házban lakunk, akkor legyen az udvaron árnyékos, fás környezet, ahol be tud húzódni a kutyus a nap sugarai elől. Ilyenkor előfordul, hogy gödröt ás, amiért ne szidjuk meg, hiszen ott, a hidegebb földrétegen tud hűsölni. Ha emeletes házban tartunk állatot, akkor pedig sötétítsünk be, vagy indítsuk el a klímát, hogy a lakás ne forrósodjon fel, míg nem vagyunk otthon. Itt viszont figyelni kell a hőmérsékletre, hogy ne legyen túl hideg se a kedvencünknek. Fontos, hogy gondoskodjuk arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű és friss vizet tudjon inni. Emellett kisebb kutyamedencékkel is elő tudjuk segíteni azt, hogy négylábú barátunk csobbanhasson egyet, ha túl melege lenne – tanácsolja az állatmentő.

A nyár legnagyobb veszélye, hogy a kedvencünk hőgutát kap, amelynél fontos, hogy hamar felismerjük a tüneteit.

Ha a háziállat intenzíven liheg, megvastagodott a nyála, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, esetleg bizonytalan a járása, akkor valószínűsíthetőleg hőguta vagy napszúrás áldozata. Ekkor fontos, hogy elsőként vigyük be egy hűvös, árnyékos helyre, pótoljuk a folyadékot, igyekezzünk hűteni vizes törölközőkkel és kérjünk segítséget az állatorvostól, hiszen kedvencünknél egy hőguta akár maradandó egészségkárosodással járhat, vagy végzetes is lehet, tette hozzá a Pamacs Kutya Mentés vezetője.

Molnárné Kelemen Viktória emellett kihangsúlyozta, hogy a házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet nagyon magasra emelkedhet. Ha valaki ilyen esetet észlel, hívjon a 112-es telefonszámon segítséget.

hmzs

Kapcsolódó hírek