Ugrás a tartalomhoz

Látványos attrakciók

Mezőkövesd hírei

Lélegzetelállító bemutatót tartott Besenyei Péter műrepülő világbajnok a Bükk-Mátravidéki Airshow-n és Mezőkövesd Városi Gyermeknapon.

– A mezőkövesdi reptér repülés szempontjából egy viszonylag könnyű helyszín, hiszen nincsenek akadályok, van szabad terület, örömteli volt itt repülni – mondta Besenyei Péter a látványos légibemutató után, aki hozzátette, májustól szeptember végéig szinte minden hétvégén részt vesz repülős rendezvényeken itthon vagy külföldön.

– Ez egy nagyszerű kezdeményezés, nagyon hálásak vagyunk a Bükk-Mátravidéki Aeroklub tagjainak, akik kitalálták és megszervezték a rendezvényt, amely több ezer embert vonz a mezőkövesdi repülőtérre. Ez a nap a gyermekeké és a felnőtteké, nagyon bízom benne, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek – mondta ünnepi köszöntőjében Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője.

A megnyitón színpadra lépett a miskolci Premier Alapfokú Művészeti Iskola senior mazsorett csoportja, majd a Szolnoki Légierő Zenekarának interaktív előadását nézhették meg az érdeklődők.

A légibemutatók első részében a Jak 52-es mellett az Autogiro és az Apolló Fox ultrakönnyű repülőgép mutatkozott be, valamint megérkezett az L29-es Delfin sugárhajtású repülőgép is. A második szakaszban szállt fel új repülőként a Hungarocopter, a mentőhelikopter és a T-28 Trojan, emellett Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő bemutatóját lehetett megtekinteni, mely után Besenyei Péter műrepülő világbajnok mintegy negyedórás látványos repülése következett. Az utolsó szakaszban két új repülőgéppel ismerkedhettek meg a résztvevők, az L-29 Delfin mellett a Cessna hidroplán is felszállt.

FARKAS BERTALAN | Délután Farkas Bertalan volt a repülőnap vendége, hazánk eddigi egyetlen űrhajósával Kránitz Balázs egy Talk show keretében beszélgetett. Szóba került többek között az 1980-s űrrepülés, valamint az expedíció lehetséges folytatásáról is beszélt Farkas Bertalan.

FÖLDI PROGRAMOK | A nap folyamán a Premier Alapfokú Művészeti Iskola modern táncos csoportjai és az iskola akusztikus zenekara mellett énekes műsort is meghallgathattak az érdeklődők. A Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium kadétjai önvédelmi és kutyás bemutatót tartottak.

Emellett a mezőkövesdi Matyó Nagymama Klub műsorát, illetve a sályi Mozgásjavító Általános Iskola diákjainak kerekesszékes produkcióját nézhették meg a jelenlévők. Ezután a Skydance Sportegyesület akrobatikus rock and roll bemutatója következett, míg a földi programokat a The Acoustic Affair, illetve a Here we are együttes koncertje zárta.

A kísérő programok között szerepelt például repülőgép szimulátor, vidámpark, trambulin, volt honvédségi toborzó sátor és pilóta iskola kiállító stand, valamint meg lehetett tekinteni a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum traktorait. A vendégeket napközben retro MALÉV Ikarus busz szállította Mezőkövesd és a reptér között május 28-án. A kétnapos esemény első napján sétarepülést szerveztek május 27-én, a mezőkövesdi repülőtéren.

B. K.
 

Kapcsolódó hírek