Ugrás a tartalomhoz

Népművészetünk tükröződése

Mezőkövesd hírei

Ezzel a címmel nyílt meg a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatos növendékeinek kiállítása július 3-án délelőtt a II. Matyó Világtalálkozó programsorozat nyitányaként. A tárlat az elmúlt 23 év során, az iskola növendékei által készített matyó népművészetet, a matyó kultúrát feldolgozó alkotásait mutatja be.

Az esemény elején Mozerné Horga Stefánia, a hatvan éve működő Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, melyben kiemelte, hogy öröm és büszkeség számukra, hogy az intézmény élete egybefort a város életével, hogy az iskola növendékei jelen vannak a rendezvényeken, aktív szerepet vállalnak és kapnak a település rendezvényein, ünnepségein.

A bevezető gondolatok után Molnár Istvánné önkormányzati képviselő nyitotta meg a tárlatot.

–  Ez a kiállítás méltó kiindulópontja a II. Matyó Világtalálkozó programsorozatnak, hiszen, ha visszagondolunk a matyóság történetének elejére, akkor láthatjuk, hogy a matyó motívum origója az egésznek. Külön figyelmet érdemel, hogy a hatvanadik évfordulóját ünneplő Alapfokú Művészeti Iskola, benne a 23 éve működő képzőművészeti tagozat mutatkozhat be elsőként – emelte ki Molnár Istvánné, aki hozzátette, hogy sokan vannak a városban, akik sokat tesznek azért, hogy matyó kultúránk, a tánc, a bútorfestés, a hímzés, a fafaragás, a tojásfestés, a fazekasság fennmaradjon. Hangsúlyozta, hogy örökségünk fennmaradása annak köszönhető, hogy vannak éltetői, melyben nagy szerepe van a képzőművész tanároknak, akik átadják ezt a kincset növendékeiknek.

A megnyitó ünnepségen Tóthné Gáspár Mária, az intézmény művésztanára összegezte a képzőművészeti tagozatos növendékek elmúlt években elért kiemelkedő sikereit, eredményeit. Beszédében hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják, hogy a képzőművész palánták közelről megismerjék a matyó népművészetet, megtanulják az alapvető motívumokat.

A Közösségi Ház aulájában megnyílt tárlaton látható, különböző technikával készült alkotások olyan matyó értékeket mutatnak be, mint például a bútorfestő ház, a matyó viselet, a fazekasság, de Takács István festményeinek másolata is megtalálható a paravánokon.

A rendezvényen az intézmény hangszeres tanára, Tóth Ákos, valamint az iskola növendékei, Csirmaz György Kelen és Csirmaz Eszter is közreműködött.

A 60 éves Alapfokú Művészeti Iskola egykori, és jelenlegi tanítványaival a hét során még találkozhat a közönség, hiszen több eseményen közreműködőként lesznek jelen, de számos olyan koncert is lesz a városban a héten, ahol a zeneiskola egykori növendékei már saját zenekarukkal lépnek színpadra.

A Népművészetünk tükröződése című kiállítás nyár végéig tekinthető meg a Közösségi Ház aulájában.

hmzs

Kapcsolódó hírek