Ugrás a tartalomhoz

Prevenció: közlekedés és a nyár

Mezőkövesd hírei

A nyaralások, rendezvények, a nyár számos veszélyforrást jelent a közlekedők számára. Fokozott figyelmet, előkészületet, odafigyelést igényel, ha a meleg hónapokban autóba ülünk – emelte ki Varga Zoltán r. őrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az osztályvezető kiemelte, hogy annak ellenére, hogy ebben az évben Mezőkövesd belterületén kettő személyes sérüléssel járó közlekedési baleset történt, fokozottan oda kell figyelnünk a közlekedésre a nyári hónapokban. Bár a látási és időjárási viszonyok ebben az időszakban jók, mégis fontos az elővigyázatosság.

 - Egyre több a városban, illetve a térségben, illetve az egész ország területén a rendezvény. Érdemes indulás előtt előre tájékozódni a helyszín megközelítéséről, a parkolási lehetőségekről, esetleges lezárásokról, hogy gyorsabb, könnyebb legyen a programra eljutás. Fontos, hogy ne csak a legközelebbi parkolót keressük meg, mert általában ott már nem lesz hely, hanem távolabbi lehetőségeket keressünk – mondta el Varga Zoltán.

A nyári szünet, a turista szezon beköszöntével egyre népszerűbbek a különböző szórakozóhelyek, discok, bárok stb. A szakember ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy nem jellemző az ittas vezetés a térségben, de történt több olyan baleset, amely a szórakozóhelyről hazafelé tartó fiatalokat érintette. Ezzel kapcsolatban a rendőrőrnagy kiemelte, hogy egy kétes szituációban a biztonságosabb döntést válasszuk: ne üljünk volán mögé bármennyi alkoholt is fogyasszunk, ne üljünk be ittas sofőr mellé az autóba, ne vezessünk, ha túl fáradtak vagyunk, helyette biztonságosabb megoldást válasszuk.

Legtöbben az év ezen szakaszában mennek nyaralni, sokan ilyenkor hosszabb utazásra indulnak. A több órás vezetés során is fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy a nagy meleg, a hőség is veszélyt jelenthet a sofőr, illetve utasai számára.

 - Azt gondolnánk, hogy nyáron, mikor jobb az időjárási, látási, illetve útviszonyok kevesebb baleset történik, azonban ez nem így van. Itt a veszélyforrást a nagy hőség okozza. Aki hosszabb útra készül, azoknál mindenképpen legyen megfelelő mennyiségű víz a folyadékpótlás miatt. Emellett javasolt, hogy legyen nálunk csokoládé, cukor, ha esetleg leesne a vércukrunk. A magas vérnyomással, egyéb egészségügyi problémákkal küzdők pedig fokozott elővigyázatossággal induljanak el, ha kell, hosszabb úton tartsunk többször szünetet – emelte ki az osztályvezető, aki hozzátette, ha valaki úgy érzi, hogy rosszul van, akkor pedig a lehető leghamarabb, arra alkalmas helyen húzódjon le, álljon meg és hívjon segítséget.

hmzs 

Kapcsolódó hírek