Ugrás a tartalomhoz

Rendőr kutyás képzés városunkban

Mezőkövesd hírei

Engedelmességi, ügyességi gyakorlatokat, különböző típusú kutyás elfogásokat láthattak azok az érdeklődők, akik kilátogattak a B-A-Z Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyílt kutyavezetői tréningjére június 30-án a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban.

Vármegyénkben két kapitányságot leszámítva minden rendőrkapitányságon van kutyás szolgálat, tudtuk meg Asztalos Zoltán r. alezredestől, a B-A-Z Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kutyásszolgálatának irányítójától, aki hozzátette, hogy a mezőkövesdi szinten tartó képzésen a vármegye minden szolgálatban lévő kutyája és kutyavezetője részt vett.

A nyílt tréningnek köszönhetően lehetőség volt arra, hogy a nagyközönség is láthassa a látványos gyakorlatokat. Egyebek mellett bemutatták a drogkereső kutyák munkáját, de volt olyan feladat, amikor a kutyának és vezetőjének egy igazoltatás során fenyegetőző, illetve menekülni próbáló „rosszfiút” kellett megállítani, vagy láthatták az érdeklődők azt is, hogyan fegyverez le egy rendőrkutya egy autóban ülő, fegyverrel lövöldöző bűnözőt.

– A kutyákat, már kölyökkorukban kiválasztjuk erre a munkára. Járőrkutyának főként az erőteljesebb, a megjelenésükkel tekintélyt parancsoló fajtákat választunk, míg keresőkutyának inkább az apportosabb, játékosabb kutyák valók – mondta el Asztalos Zoltán, aki hozzátette, hogy a kiválasztás után elkezdik a kölyök kutyákat felkészíteni, majd egy elővizsgával és orvosi vizsgálattal megvizsgálják, hogy alkalmasak-e a feladatra. Ha alkalmasak, akkor kapnak egy kutyavezetőt, akivel elkezdik a képzést, amelynek hossza 3,5 – 6 hónap, függően attól, hogy mely feladatra képzik ki az ebet. A kutyák vezetőjükkel együtt minősítő vizsgát tesznek, ezt követően állhatnak szolgálatba.

A szolgálatirányító elmondta, hogy a rendőrkutyának tűrnie kell a környezeti ingereket, nem rettenhet meg, de még csak koncentrációját sem veszítheti el motorzaj, fegyverdörgés közepette sem. Utóbbi sokk modellezésére lövéseket is adtak le az egyik gyakorlat során.

A szinten tartó képzésen a kutyás szolgálat négylábúinak egyéni és csoportos, nyomkövető, kábítószer kereső, valamint fegyelmező és őrző-, védő feladatokat is teljesíteniük kellett.

hmzs

Kapcsolódó hírek