Ugrás a tartalomhoz

Tanévnyitó a katolikus iskolában

Mezőkövesd hírei

Tizennyolc tanulócsoportban négyszázöt diák kezdte meg a tanévet a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolában szeptember 1-jén.

A tanévnyitó ünnepi szentmisével vette kezdetét a Jézus Szíve templomban, ahol Herbst Ádám, a Jézus Szíve Egyházközség káplánja celebrált. Ezt követően az iskola tornatermében folytatódott az ünnepség, melynek keretében Nyeste István igazgató mondott beszédet.
– Köszöntöm a szülőket, a gyerekeket és a kollégákat az új tanév alkalmából. Külön köszöntöm az első osztályosokat, akik 71-en vannak, amióta katolikus lett az iskolánk, azóta nem volt ilyen sok elsősünk – mondta Nyeste István, aki az iskolában megvalósult felújításkról is beszélt, valamint bemutatta az új pedagógusokat is. A tanévnyitót az oktatási intézmény tanulóinak verses, prózai és énekes műsora színesítette. Az ünnepség keretében a 8. osztályos tanulók feltűzték az elsősök ruhájára az iskola jelvényét.

Az évkezdéssel kapcsolatban Nyeste István igazgatóval beszélgettünk.

Ebben a tanévben jelentősen emelkedett a diákok létszáma, az elsősöknél három osztályban 71 gyerek kezdi meg alapfokú tanulmányait az iskolában, tudtuk meg Nyeste István igazgatótól, akit az idei tanévben történt személyi változásokról is kérdeztünk.
– Két kollégánk nyugdíjba vonult, illetve hárman másik munkahelyet választottak maguknak, úgyhogy öt pedagógus pótlását kellett megoldanunk a nyáron. Hála Istennek ez a mai napra nagyjából realizálódott, még egy napközis nevelőt is vártunk – mondta Nyeste István.

Az igazgató a változásokról elmondta, hogy ebben az évben befejeződik a 2020-as Nemzeti alaptanterv bevezetése.
– Most már felmegy a 4., a 8. és a 12. évfolyamig az új kerettanterv szerint kialakított helyi tanterv. Ez nálunk ott jelentkezik, hogy 8. osztályban történelem és állampolgári ismereteket kell tanítani plusz egy órában, amelynek nagy része gazdasági ismeret, mi erre fókuszáltunk – emelte ki az igazgató.

A szakember elmondta, hogy az iskolában alapvetően nincsen pedagógushiány.
– Az iskolánkban az egyetlen a kémia szak, amit nem tudunk megoldani már több éve, itt óraadót alkalmazunk. Bízom benne, hogy előbb-utóbb megoldódik ez a helyzet is és lesz kémiaszakos pedagógusunk – hangsúlyozta az iskola vezetője.

PROGRAMOK | Nyeste István a tanítási időn kívüli foglalkozási lehetőségekről is beszélt, elmondta, hogy milyen programokat kínál az iskola a tanulóknak. A Határtalanul Program keretében szeptemberben, vagy tavasszal Erdélybe szeretnének elmenni a 7. évfolyamos diákokkal, de ezen kívül is számos lehetőséget kínál az iskola a gyerekeknek.
– Együttműködésünk van a Mezőkövesd Zsóry SE-vel, néptáncoktatás zajlik a testnevelés órák keretében, a művészeti iskolával nagyon jó a kapcsolatunk, hangszeres és szolfézs oktatás is van az intézményünkben. Ezen felül karate, tollaslabda, foci, kézilabda és szivacskézilabda tanítás is zajlik, megvannak a művészeti szakkörök, emellett nagyon fontos számunkra a tehetséggondozás és a felzárkóztatás – emelte ki Nyeste István.

FELÚJÍTÁS | Az iskolában felújították a régi tornatermet, melynek a külső és belső festésére is sor került a nyáron.
– Az étkezdét is felújítottuk, falpaneleket helyeztünk ki, hogy könnyebb legyen tisztán tartani a helyiséget.  Ilyen kisebb felújítások történtek, hozzáteszem a fenntartónk több mint 10 millió Ft-ot biztosított ezekre a fejlesztésekre – hangsúlyozta az iskola vezetője.

Az igazgató kiemelte, hogy előzetesen nem terveztek fejlesztést az oktatási intézményben ebben a tanévben, ugyanakkor elképzelhető, hogy informatikai eszközbeszerzésre kérnek támogatást.
B. K.

Kapcsolódó hírek